szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) biztosítja a bankrendszer számára a lakossági devizahitelek forintosításához szükséges devizamennyiséget, ezért 9 milliárd euró összegben kiterjeszti szeptember 23-án meghirdetett devizaeladási programját – döntött az MNB Monetáris Tanácsa keddi ülésén.

Így kell elszámolni a jó adósokkal

Az ügyfelek túlfizetéseit tőke-előtörlesztésként kell elszámolniuk a pénzügyi intézményeknek az elszámolás alapmódszertanát szabályozó MNB-rendelet szerint, amelyet kedden fogadott el az MNB  Pénzügyi Stabilitási Tanácsa. Az alapmódszertant szabályozó rendelet kizárólag a problémamentes szerződések elszámolására terjed ki, amelyek esetében a fogyasztó egyszer sem esett késedelembe, illetve nem részesült semmilyen kedvezményben. A rendelet november elején lép hatályba.

A lakossági devizahitelek forintosításából fakadó devizaigény piacon való megjelenése nem szándékolt árfolyamhatással járna, ami kockázatot jelent a pénzügyi stabilitás szempontjából, így az MNB a lakossági devizahitelek rendezett kivezetése érdekében készen áll a bankok forintosításból eredő, 9 milliárd eurós fedezési igényének kielégítésére – írta közleményében a jegybank.

A devizakínálatot a jegybank a nemzetközi tartalékaiból biztosítja.

Az MNB azt írta, egyeztetéseket kezdeményez a Bankszövetséggel és a devizahitel-állománnyal rendelkező bankokkal arról, hogy vállalja a forintosításhoz szükséges deviza biztosítását, a bankok pedig azt vállalják, hogy devizakeresletüket nem a piacon, hanem a jegybank eszközein keresztül elégítik ki.

A megállapodások biztosítják a folyamat kiszámíthatóságát, amivel érdemben mérsékelhető a forintosítás árfolyamra gyakorolt esetleges hatása is – közölték.

A banki devizaigények minél teljesebb kielégítése érdekében az MNB módosítja devizaeladási eszközeinek feltételeit is. Az elszámolási szakaszhoz hasonlóan a jegybanki program egy rövid külső adósság csökkentési feltételhez kötött, úgynevezett spot euro eladási ügyletből, illetve egy hosszabb futamidejű, spot euro eladási ügylettel kombinált devizaswap ügyletből áll.

A jegybanki tartalékok nagysága lehetővé teszi, hogy az elszámolási szakasszal szemben – ahol külön keretösszeget határozott meg az MNB a két eszköz igénybevételére – a forintosítási szakaszban a két eszközre együttesen érvényes, összevont keretösszeget határoznak meg a devizakínálat minél rugalmasabb biztosítása érdekében.

A jegybanki program kiterjesztésének célja változatlanul az, hogy a lakossági devizahitelek kivezetése gyorsan, rendezetten, a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése mellett és a forint árfolyamára gyakorolt érdemi hatás nélkül menjen végbe – közölte az MNB.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Őrizetbe vették a lefejezett francia tanár iskolájának négy diákját is

Őrizetbe vették a lefejezett francia tanár iskolájának négy diákját is

Gazdaságos környezetvédelem: így is lehet!

Gazdaságos környezetvédelem: így is lehet!

A csokosoknak illetékmentes lesz a lakásvásárlás

A csokosoknak illetékmentes lesz a lakásvásárlás