szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jegybank felügyeleti biztosokat küldött a Töröcskei István érdekeltségébe tartozó Széchenyi Bankhoz, amelynek szabálytalan működéséről már augusztusban beszámoltunk. Ötmillió forintnál többet nem vehetnek ki a bankból az ügyfelek, és hitelt sem helyezhet ki a bank.

Felügyeleti biztosokat rendelt ki a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-hez, és korlátozásokat léptetett életbe a hitelintézetnél a Magyar Nemzeti Bank, az ideiglenes intézkedések keddtől a hitelintézet jegybanki vizsgálatának lezárultáig maradnak érvényben.

Az MNB közleménye szerint a jegybank ideiglenes intézkedését a hitelintézet tőkehelyzete, a jogszerű működés szavatolásának szükségessége, és az intézmény működése kapcsán az érdekeltek – elsősorban a betétesek, illetve a hitelezők, tulajdonosok – halaszthatatlan védelme indokolta.

A felügyeleti biztosok kedden átvették a hitelintézet irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről.

A jegybank ügyfelenként 5 millió forintban korlátozta a hitelintézet által az ideiglenes intézkedés időtartalma alatt kifizethető betétek és más visszafizetendő források maximális összegét. Ezen összeghatáron belül – ha igénylik – nemcsak a lakossági, hanem az egyéb ügyfelek is hozzájuthatnak követeléseikhez. Az MNB ugyanakkor megtiltotta a banknak hitel és pénzkölcsön nyújtását, kezesség és bankgarancia vállalását, illetve egyéb bankári kötelezettségek végzését.

Az MNB augusztusban közölte, hogy átfogó vizsgálatot kezdett a banknál, ezt azzal kapcsolatban közölték, hogy a hvg.hu megírta, hogy a Töröcskei István érdekeltségébe tartozó pénzintézet közel kilenc hónapja úgy működik, hogy a jogszabályokban előírt tőkekövetelménynek nem felel meg. A bank részvényeseinek május végi közgyűlése kétlépcsős tőkeemelésre kötelezte a többségi, 51 százalékos tulajdonost, a Töröcskei István érdekeltségébe tartozó T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt.-t. (A T&T Töröcskeié és feleségéé.) Az első részletet, csaknem 3,5 milliárd forintot június végéig, a másodikat, bő 6 milliárdot július végéig kellett volna betenni, de a T&T egy fillért sem tett addig be.

Töröcskei István
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: A tömegrendezvény nem ajánlott, de az őszi szünet családi programjai igen

Operatív törzs: A tömegrendezvény nem ajánlott, de az őszi szünet családi programjai igen

Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót

Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót

Hat autót gyűjtött össze egy alattomos kanyar egy orosz ralin – videó

Hat autót gyűjtött össze egy alattomos kanyar egy orosz ralin – videó