szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hároméves készenléti hitelről tárgyal Szerbia a Nemzetközi Valutaalappal, kedden kezdtek egyeztetni. Ezzel a megállapodással Szerbia vonzóbbá válhatna a befektetőknek, és a kétéves minimumon álló dinár is stabilizálódhatna – mondta korábban Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök.

A hitelről szóló megbeszélések már nyáron megkezdődtek volna, de a Szerbiát sújtó májusi árvíz, majd a kormány megszorító intézkedései miatt az őszi költségvetés-módosítás utánra halasztották a tárgyalásokat. Miután a szerb parlament elfogadta a módosított büdzsét, illetve november elsejétől csökkentette a közszférában dolgozók bérét, valamint a nyugdíjakat, az IMF-fel kedden megkezdődhettek a tárgyalások.

A következő két hétben a veszteséges állami vállalatokról, valamint a közszférában dolgozók számának csökkentéséről lesz szó – írta a szerb sajtó kedden. Szerbiában a munkanélküliség már most is 20 százalékos.

A 7,3 milliós Szerbia felduzzadt adminisztrációjában és a csődeljárás alatt álló vállalatokban majdnem 700 ezer közalkalmazott dolgozik. Emellett az előző kormányok a veszteséges állami vállalatokat sem számolták fel, mert sztrájkoktól tartottak.

A parlament a költségvetés módosításában a tervezett költségvetési hiányt a bruttó hazai termék 4,6 százalékáról 5,7 százalékra növelte ugyan, a deficit azonban várhatóan eléri majd a GDP 8 százalékát is. Az IMF képviselői korábban jelezték, hogy a magas költségvetési hiány mellett aggasztónak tartják a 70 százalékos GDP-arányos államadósságot is. Emellett a májusi árvizek miatt a tervezett 1 százalékos gazdasági növekedés helyett az ország gazdasága 1 százalékkal zsugorodott.

A Nemzetközi Valutaalap 2011 szeptemberében jóváhagyott, majd a következő év februárjában befagyasztott egy egymilliárd euróról szóló hitelt, mert a 2012-es szerb költségvetés eltért a megbeszélt pénzügyi programtól. Az IMF tárgyalócsoportja november 20-ig lesz Belgrádban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zseniális funkció a Google keresőben: csak dúdoljon, felismeri, hogy melyik dal az

Zseniális funkció a Google keresőben: csak dúdoljon, felismeri, hogy melyik dal az

Szinte vadonatúj 13 éves Bugatti Veyron várja új gazdáját

Szinte vadonatúj 13 éves Bugatti Veyron várja új gazdáját

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban