szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Négyéves mélypontra csökkent kedden a Brent olaj hordónkénti ára a nemzetközi határidős piacon. A Brent olaj hordónkénti ára 2,7 dolláros csökkenés után 82,08 dollárra esett, utoljára 2010 októberében volt ilyen alacsony.

Az árcsökkenést az indította be, hogy a világ legnagyobb olajexportőr állama, Szaúd-Arábia bejelentette: olcsóbban szállít olajat az Egyesült Államokba, feltehetően azért, hogy megtartsa, vagy akár növelje ott a piaci részesedését.

Az amerikai WTI olaj hordónkénti ára kedd délutánra 2,15 dollárral csökkent, 76,63 dollár volt, de délelőtt 75,84 dollár körül is járt, amely a 2011 októberi árszintnek felel meg.

Bár a kőolaj ára hetek óta csökken, eddig a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) hivatalosan nem adta jelét, hogy tagországai vissza akarják fogni kitermelésüket. Csak Venezuela és Ecuador próbálkozik az árszint emelésével, ez viszont kevés. Eugen Weinberg, a Commerzbank munkatársa szerint addig nem lesz változás a piaci hangulatban, ameddig az OPEC nem lép fel egységesen.

Egy keddi nemzetközi konferencián szakértők nem zárták ki, hogy az OPEC csökkenti kitermelési kvótáit, de a legmerészebb becslést adó résztvevő, Marco Dunand, a Mercuria vezérigazgatója is csak 50 százalékos esélyt látott erre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
December 15-ig fogadják el a lejáró diákigazolványokat a MÁV-nál és a Volánnál

December 15-ig fogadják el a lejáró diákigazolványokat a MÁV-nál és a Volánnál

Még a CIA is ehhez a céghez fordul, ha titkokra kíváncsi

Még a CIA is ehhez a céghez fordul, ha titkokra kíváncsi

Hivatalos: november elején jön a szupererős VW Golf R

Hivatalos: november elején jön a szupererős VW Golf R