szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lassuló világgazdasági növekedésre utalnak a legújabb globális aktivitási mérőszámok - közölték szerdán londoni pénzügyi elemzők.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó és szolgáltatási szektorainak teljesítményadataiból képzett saját, összesített beszerzésimenedzser-indexét (BMI), amelyet kivetít a világgazdaság egészére. Októberről szóló, szerda este ismertetett kimutatásában a ház közölte, hogy az általa kiszámított összágazati kibocsátási mutató a múlt hónapban jelentősen, 1,2 ponttal 53,6-ra csökkent, elsősorban a globális szolgáltatási szektor aktivitási mérőszámának meredek, 1,5 pontos esése miatt.

A JP Morgan szakértői szerint az általuk kimutatott, összesített októberi BMI-mutató éves szintre vetítve 2,9 százalékos pillanatnyi globális GDP-növekedésnek felel meg az előző négy hónapban folyamatosan jelzett 3,3 százalékos ütemek után.

A cég elemzői hangsúlyozzák, hogy az így valószínűsített 2,9 százalékos éves kivetítésű világgazdasági növekedés 0,4 százalékponttal alacsonyabb a JP Morgan 2014-re szóló jelenlegi előrejelzésénél.

A világgazdaság növekedési megtorpanását más mérőszámok is jelzik.

A Brookings Institution nevű tekintélyes nemzetközi gazdaságkutató agytröszt és a Financial Times londoni gazdasági napilap által kidolgozott és közösen vezetett Tiger (Tracking Indices for the Global Economic Recovery, a világgazdasági kilábalás követésére szolgáló indexcsoport) a cég és a lap legutóbbi összesítése szerint a feltörekvő és a fejlett gazdaságok zömében egyaránt a kibocsátás növekedésének széleskörű lendületvesztését mutatja.

A Brookings közgazdászai szerint a világgazdaság első számú növekedési hajtóerejévé az Egyesült Államok vált, márpedig ez a helyzet nem teszi lehetővé a tartós globális kilábalást; a kiegyensúlyozottabb növekedés megteremtésébe más gazdaságoknak is be kell szállniuk, és az ideális megoldás az lenne, ha ezt nem az export, hanem a hazai kereslet élénkítésével tennék.

A legutóbbi FT-Brookings index különösen a legnagyobb felzárkózó gazdaságok reálaktivitási gyengeségét jelzi. A kínai gazdaságból folyamatosan fogy a növekedési lendület, Brazília és Oroszország pedig "egyszerűen a kábultság állapotában van" - fogalmaztak a Brookings szakértői.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mit rejt az iPhone 12 belseje? – videó

Mit rejt az iPhone 12 belseje? – videó

Palvin Barbara lesz az MTV European Music Awards egyik műsorvezetője

Palvin Barbara lesz az MTV European Music Awards egyik műsorvezetője

A Vaterán is sláger a maszk

A Vaterán is sláger a maszk