szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vas megyében az őszi búza 80-85 százalékát már elvetették, a vetési munkálatok várhatóan a hét végén, jövő hét elején befejeződnek - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Vas Megyei Igazgatósága szerdán az MTI-vel.

Az őszi búza tervezett vetésterülete 45 262 hektár. A repcét 17 569 hektáron vetették el, a tervezett vetésterület 20 ezer hektár volt. Mintegy 10 374 hektáron őszi árpát, 4503 hektáron tritikálét, 802 hektáron pedig rozst vetnek.

Az őszi munkákat viszont jelentősen hátráltatja, hogy a földek jelentős részén még mindig van belvíz, a talajok sok helyen vízzel telítettek. A belvízzel borított területeken a munkavégzés lehetetlen, a vízzel telített földeken pedig csak a talajszerkezet jelentős rombolásával lehetne elvégezni az őszi munkákat - közölte a kamara.

A betakarítási és vetési munkálatok csúszása miatt eltolódott a tavaszi vetésű növények talaj-előkészítése, trágyázása is. A tavaszi vetésű növények alá összesen több mint 71 ezer hektárnyi területen kell az őszi talajmunkákat elvégezni.

A megyében további problémát okoz az őszi növényvédelmi tevékenységek (például a repce gyomirtás) elvégzése is - tájékoztatott a NAK Vas Megyei Igazgatósága.

A betakarítási munkák közül a csaknem 6900 hektáron termelt napraforgó aratása már befejeződött, a belvíz miatt minimális területen maradt csak "lábon" a növény. A napraforgó hektáronkénti termésátlaga 2,62 tonna volt.

A kukorica 40 százalékát takarították be, a teljes vetésterület 28 217 hektár. A hektáronkénti átlaghozam 8,5 tonna, a termés viszont várhatóan közepes-gyenge minőségű lesz. A minőségére vonatkozóan ugyan még nincs teljes körű információ, de a csapadékos időjárás miatt a mycotoxinok várhatóan határérték közeliek lesznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Plusz egymilliárd forintot kap a külügy a magyar űrprogramra

Plusz egymilliárd forintot kap a külügy a magyar űrprogramra

Koronavírus: 38 beteg meghalt, 989 ember megfertőződött Magyarországon

Koronavírus: 38 beteg meghalt, 989 ember megfertőződött Magyarországon

Egyedülálló emlékművet kaphatnak a fővárosban a háborúkban megerőszakolt nők

Egyedülálló emlékművet kaphatnak a fővárosban a háborúkban megerőszakolt nők