szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyarországi infláció várhatóan legkorábban két év múlva éri el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos középtávú célját, miközben a gazdasági növekedés lendülete is apad, és ebben a környezetben az ezzel ellentétes jegybanki kommunikáció ellenére is megnőtt a további MNB-kamatcsökkentések esélye – vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a felzárkózó térségről összeállított havi prognózisukban közölték: a gyengébb forint inflációs átszűrődése, valamint a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés dezinflációs hatásának gyengülése miatt 2015 végére már 2,5 százalékos 12 havi inflációt valószínűsítenek Magyarországon.

A ház londoni elemzői azonban 2014 egészére enyhe deflációt várnak: előrejelzésük szerint a magyar fogyasztói árindex átlagosan 0,1 százalékkal csökken az idén. A cég 2015-re is csak 1,5 százalékos átlagos magyar inflációval számol, és várakozása szerint az éves inflációs ütem 2016 közepéig 3 százalék alatt marad.

Mindehhez járul a magyar gazdaság lendületvesztése, tekintettel arra, hogy a választások előtti erőteljes költségvetési beruházás-ösztönzés hatásai gyengülnek, és a járműiparból is "fogy a gőz". Jövőre várhatóan a devizahiteleseknek járó visszatérítés, valamint az MNB kiterjesztett növekedési hitelprogramja lesz a magyar gazdaság fő hajtóereje, de ezek sem lesznek elégségesek ahhoz, hogy 3 százalék felett maradjon az éves GDP-növekedési ütem – vélekedtek a JP Morgan londoni elemzői.

A ház ennek alapján 2015-ben 2,2 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban az idei évre valószínűsített 3,3 százalékos bővülés után. Ez rontott előrejelzés: a cég eddig 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számolt jövőre.

Jóllehet az MNB a 4,90 százalékpontos kumulatív kamatcsökkentési hullám után a nyáron olyan jelzést adott, hogy legalább 2015 végéig a jelenlegi laza monetáris kondíciókat kívánja tartani, azonban a magyar gazdaság növekedési ütemének lassulása, az MNB célszintje alatti infláció és az eurójegybank (EKB) várható további monetáris enyhítési lépései miatt megnőtt a valószínűsége annak, hogy a magyar jegybank 2015 elején újabb kamatcsökkentéseket hajt végre – vélekedtek szerdai elemzésükben a JP Morgan közgazdászai.

Ugyanezt más nagy londoni házak is jósolják.

A Commerzbank – az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató – elemzői Londonban ismertetett minapi devizapiaci körképükben úgy vélekedtek: az éves összevetésű magyar fogyasztói árindex szeptemberben mért 0,5 százalékos visszaesése "erőteljes jelzés volt" arra, hogy módosulhat az MNB monetáris politikája. A Commerzbank felülvizsgált előrejelzése ennek alapján azt valószínűsíti, hogy az MNB alapkamata a jelenlegi 2,10 százalékról 1,70 százalékra csökken 2015 első negyedéig.

A City egyik legnagyobb befektetési bankja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői is közölték legutóbbi értékelésükben, hogy a ház "más véleményen van", mint az MNB monetáris tanácsa, amelynek alapállása hosszú távú kamattartásra utal. A Barclays elemzői azt valószínűsítették, hogy a magyarországi inflációs környezet és a romló euróövezeti kilátások végül ráveszik az MNB-t a kamatcsökkentési ciklus újraindítására, akár már 2015 első negyedében.

Ha a magyar jegybank a következő inflációs jelentésekben a gyenge adatok miatt lefelé korrigálja 2015-re és 2016-ra szóló prognózisait, az megteremtené a lehetőséget a további kamatcsökkentésekhez – vélekedtek a Barclays közgazdászai.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez jól kezdődik: vennék, mint a cukrot az új iPhone-okat Tajvanon

Ez jól kezdődik: vennék, mint a cukrot az új iPhone-okat Tajvanon

Nem engedték be a tantermükbe az SZFE látványtervező osztályát

Nem engedték be a tantermükbe az SZFE látványtervező osztályát

Ez a csata nem véres: hatalmas vita alakult ki az EU-ban a műhúsburgerek miatt

Ez a csata nem véres: hatalmas vita alakult ki az EU-ban a műhúsburgerek miatt