szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem árulta el a kormányfő sajtófőnöke, hogy Orbán Viktor volt-e az, akit Vida Ildikó az amerikai kitiltó határozatról értesített, de nem is zárta ki ezt a lehetőséget. Inkább egy korábbi nyilatkozatra hivatkozott, amelyből viszont azt lehetett kiolvasni, hogy a kormányfő ismeri az érintettek listáját.

"- Orbán Viktor volt-e az az illetékes, akinek Vida Ildikó a kitiltását jelezte?

- Ha nem Orbán Viktor volt, akkor őt értesítette-e erről az „illetékes”, akiről Vida Ildikó beszél, vagy ő is a Magyar Nemzetből tudta meg ezt?

- Ha értesítették, ki tette ezt meg, és mi indokolta, hogy a kormány több tagja eddig tagadta, hogy tudnának nevekről."

Ezeket a kérdéseket tette fel szerda délelőtt a hvg.hu Havasi Bertalannak, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének azt követően, hogy Vida Ildikó NAV-elnök a Magyar Nemzetnek elmondta: amint értesítették a kitiltásáról az amerikai nagykövetségről, ő tájékoztatta erről a kormány egyik illetékesét.

Kérdéseinkre a következő választ kaptuk: "Az ügyben ugyanaz a miniszterelnök álláspontja, amit legutóbbi brüsszeli sajtótájékoztatóján részletesen kifejtett."

A kormányfő október 24-én Brüsszelben az Index Eurológus blogja kérdésére beszélt a kitiltási botrányról. Akkor azt mondta, az Amerikai Egyesült Államok döntése, hogy kiket enged be az országba, azt Magyarország csak tudomásul. Úgy fogalmazott, lényegében egy vádról van szó, a bizonyítékok ugyanakkor az amerikaiaknál vannak, állításuk szerint hiteles információik vannak. Ha ezeket átadják, a magyar hatóságok azonnal lépni is fognak – tette hozzá.

Orbán Viktor és Havasi Bertalan Brüsszelben
©

"Miután Magyarország jogállam, bizonyíték nélkül nem lehet eljárást indítani" – mondta, szerinte Magyarországon zéró tolerancia van, így ha korrupció gyanúja merül fel, és bizonyítékok kerülnek elő, akkor a magyar hatóságoknak kötelességük lépni az ügyben. A kormányfő azt mondta, hogy magánszemélyek és állami alkalmazásban álló személyek a kitiltás alanyai.

A nyilatkozatot már akkor úgy lehetett értelmezni, hogy Orbán Viktor tudta, kik vannak a listán, ezt pedig mostani válaszával Havasi Bertalan sajtófőnök sem tagadta. Valójában Vida Ildikó mondatai is ezt valószínűsítik: azzal, hogy leszögezi, hogy "a kormány tudott az ügyről" lényegében azt állítja, hogy a kormányt vezető személy is tudott.

Kérdéseinkre egyébként válaszolt a Kormányzati Információs Központ is, ám ők csak azt a közleményt küldték el, amely szerint "Vida Ildikó közvetlenül az interjú előtt tájékoztatta a nemzetgazdasági minisztert. A Nemzetbiztonsági Bizottság kezdeményezi az amerikai ügyvivő meghallgatását és azt kéri, hogy az amerikai ügyvivő a bizottság előtt terjessze elő a rendelkezésére álló bizonyítékokat. Polt Péter legfőbb ügyész szintén azzal fordult az amerikai partnerhez, hogy adják át a bizonyítékokat."

Ez egybevág az NGM közleményével, amely ugyancsak azt hangoztatta, hogy Varga Mihályt a Magyar Nemzet-interjú előtt tájékoztatta Vida Ildikó. Ha mindez igaz, úgy elképzelhető, hogy a NAV-elnök az amerikaiak értesítésének kézhez vétele után magát a kormányfőt, Orbán Viktor kereste meg és tájékoztatta. Ezt egyik fél nyilatkozata sem zárja ki, legfeljebb nem fedi fel.

Ez persze felveti a kérdést, hogy Vida Ildikó megszegte-e azt az állítólagos megállapodását Varga Mihállyal, amely szerint mindenről értesíti őt, ami a munkáját érinti. Ha tényleg volt ilyen megállapodásuk, akkor végső soron Vida értelmezhette a kitiltást úgy is, hogy ő csak magánszemélyként nem utazhat az Egyesült Államokba, de hivatalos útra igen. A Nemzet-interjúból viszont az dereng, hogy Vidának is csak az október 24-i Goodfriend-nyilatkozatból derült ki, hogy csak magánszemélyként tiltották ki, tehát amíg ezt nem tudta, tájékoztathatta volna főnökét. Más kérdés, hogy Varga értesült-e a kormányon belül a fejleményről, akár Orbántól, akár mástól. Elképzelhető, hogy a "megígérte, hogy mindenről szól" fordulat ismételgetésével csupán ki akart farolni a kérdések elől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Real Madrid nyerte az El Clásicót

A Real Madrid nyerte az El Clásicót

„Én 56-ban is vonultam, 89-ben is vonultam, most az unokáimért vonulok” – videó a pénteki SZFE-tüntetésről

„Én 56-ban is vonultam, 89-ben is vonultam, most az unokáimért vonulok” – videó a pénteki SZFE-tüntetésről

Ezerféleképp szeletelik fel az amerikai társadalmat a demokraták és a republikánusok

Ezerféleképp szeletelik fel az amerikai társadalmat a demokraták és a republikánusok