szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A müncheni ifo gazdaságkutató intézet elnöke szerint tovább romlanak a német gazdaság kilátásai, a hazai össztermék (GDP) az idén csak egy százalék körüli ütemben bővül.

"Előzetes becslés szerint a német gazdaság idei növekedési ütemére vonatkozó prognózis középértéke körülbelül egy százalék környékén lesz" – mondta Hans-Werner Sinn szerdán.

Az ifo egy hónapon belül másodszor rontja előrejelzését, más kutatóintézetekkel együtt már októberben 1,3 százalékra szállította le idei növekedési prognózisát.

A müncheni kutatók az újabb lépést azzal indokolják, hogy október végén közel két éves mélypontra esett az ifo üzleti hangulatindexe, a német export euróövezetbeli célországai a korábban vártnál lassabban állnak talpra, a belföldi fogyasztók hangulata borúsabb és a vállalatok haboznak újabb beruházásokba fogni. Bizonytalanságot okoznak a kelet-európai és a közel-keleti katonai konfliktusok is.

Sinn mindenekelőtt Dél-Európában lát problémákat, ahol a válság még messze nem múlt el. Az ifo elnöke szerint azonban az állami beruházások növelése és az adósságfék lazítása legföljebb rövid távon hoz javulást, és nem járul hozzá a versenyképesség helyreállításához.

Az Európai Bizottság ugyanakkor az állami beruházások növelésére szólítja fel Németországot.

"Németország fontos szerepet játszhat az eurózóna gazdaságának felpörgetésében" – mondta kedden Jyrki Katainen, a bizottság alelnöke. Hozzáfűzte: a kutatásba, a fejlesztésbe és az infrastruktúrába való beruházásoknak van értelme, és Németországnak meg is van ehhez a játéktere, mert az állam eladósodottsága "nem riasztó".

Hans-Werner Sinn szerint fényesebb a kép az Egyesült Államokban, ahol az olajárak esése lendületet ad a gazdaságnak és a munkanélküliség csökken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: A statisztika idomítása jobban megy

Marabu Féknyúz: A statisztika idomítása jobban megy

Meghosszabbított hitelmoratórium: összegyűjtöttük, amit eddig tudni lehet

Meghosszabbított hitelmoratórium: összegyűjtöttük, amit eddig tudni lehet

Ferenc pápa törvénnyel is védené a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatát

Ferenc pápa törvénnyel is védené a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatát