szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Argentínában 30 százalékos béremelést terveznek jövőre a cégek, ezzel pedig a legnagyobb mértékben emelő ország lesznek a világon. A hatalmas béremelés ugyanakkor nem a cégek kirobbanó teljesítménye miatt következik be: a dél-amerikai államban durván pörög az infláció.

Argentínában 30 százalékos béremelést terveznek jövőre a cégek – írja a CNBC. Az ECA hr-tanácsadó cég 66 országban kérdeztett meg több száz multinacionális vállalatot, a világátlag 5,8 százalék.

A hatalmas béremelés ugyanakkor nem a cégek rendkívül jó teljesítménye miatt következik be, hanem a durván pörgő infláció miatt. Dél-Amerika harmadik legnagyobb gazdaságában ugyanis januárban leértékelték a helyi fizetőeszközt, ez megdobta az inflációt, mivel a cégek árat emeltek, hogy alkalmazkodjanak az új árfolyamhoz.

Az ECA elemzésében megjegyezte, hogy 30 százalék körüli emelés nem igazán fogja megdobni a vásárlóerőt, mivel majdnem ilyen szintű lesz az infláció is.

A világ régióit illetően Latin-Amerikában számíthatnak a legnagyobb emelésre a munkavállalók, 11,4 százalékra, Ázsiában 7,4, Kelet-Európában 5,1, Észak-Amerikában 3, Nyugat-Európában pedig 2,5 százalékos béremelés jöhet 2015-ben. A legjobban Kínában járnak majd a munkavállalók a béremelés után (inflációt leszámolva).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csillagporos emlékek, bűnök és vétkek Woody Allen új önéletrajzában

Csillagporos emlékek, bűnök és vétkek Woody Allen új önéletrajzában

Hétszeresére nőtt tavalyhoz képest az államháztartás hiánya szeptemberben

Hétszeresére nőtt tavalyhoz képest az államháztartás hiánya szeptemberben

Megnyugodhatnak a taxisok, két évig nem kell kocsit cserélniük

Megnyugodhatnak a taxisok, két évig nem kell kocsit cserélniük