szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az adócsalások és a korrupció ellen indítanának egyesületet magyar vállalkozók és magánszemélyek. Tagokat és segítőket keresnek, és azt mondják, nagy szükség lesz a nyilvánosság támogatására is, mert amit terveznek, kezdetben a tagok és családtagjaik számára egyet jelent az adóhivatali, államigazgatási vegzálással.

A feketegazdaság és a korrupció ellen harcoló egyesületet hoznának létre hazai vállalkozók és magánszemélyek. Az egyesületet az a csoport indítaná, amely Három majom címen 4 évvel ezelőtt honlapot is indított, és folyamatosan kerülnek fel az oldalra adócsalásra és adóhatósági korrupcióra utaló hangfelvételek. Az oldal nevével korábban a távol-keleti áruk kereskedelmében zajló jelentős adóelkerülésről szóló cikkünkben olvashattak.

A szervezők az egyesület elindításától azt várják, hogy hatékonyabban lesz képes fellépni az adócsalások ellen. Most segítőket, tagokat keresnek, ugyanis az elmúlt években azt tapasztalták, hogy akiket megkerestek, azok mindannyian egyetértettek a megállapításaikkal és a céljaikkal, de a megtorlás miatti félelem visszatarotta őket a nyílt szerepvállalástól. Az egyesület létrehozása  kezdetben a tagok és családtagjaik számára egyet jelent az adóhivatali, államigazgatási vegzálással, ezért is lesz nagy szükség a nyilvánosság figyelmére és támogatására kül- és belföldön – írták az egyesület szervezői a hvg.hu-nak.

Ezt tervezik

Az egyesület azokból a célokból indulna ki, amit a Három majom honlap indulásakor fogalmaztak meg. A fő cél olyan gazdaságpolitikai kérdések felvetése és a válaszadás kikényszerítése lenne, amelyeket eddig nem volt szabad látni, nem volt szabad hallani, és nem volt szabad beszélni sem róluk (innen ered a honlap neve).

A budapesti kínai piacokon helyszíni tapasztalatok szerint a kereskedők legális számlát egyáltalán nem használnak. A képen az egyik legkülönösebb, törvénysértő számlázási mód, az egyik piacról: a képeslap hátoldalán még a +áfa kifejezést is feltüntetik egy áfaösszeggel együtt. De - ezen a képeslapon például - nem a 27 százalékos áfával számolnak, hanem egy 12 százalék körüli hasraütés-szerű kulccsal, aminek semmi értelme. (A kitakarás tőlünk származik, forrásvédelmi okból.)
©

Az egyesület fő tevékenysége egy közös fellépés kezdeményezése lenne Magyarországon és az Európai Unió többi országában, amely a tisztességesen adózó vállalkozásokat védené a vámot, adót, járulékot nem fizető vállalkozásoktól.

A Három majom eddig dokumentumokkal és felvételekkel igyekezett bemutatni a Magyarországon működő, de tevékenységüket az egész Európai Unióra és több nem uniós országra kiterjesztő kínai tulajdonú cégek gazdasági és jogi szempontból problémás működését, egyes multinacionális cégek adóelkerülési módszereit, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és társszerveik problémás magatartását.

Az egyesület kezdeményezné azoknak a gazdasági tevékenységeknek megszüntetését, amik törvénysértőek lehetnek, a felelősök megkeresését és megtalálását annak érdekében, hogy előmozdítsa az egyenlő feltételek megteremtését a gazdaság minden szereplője, így a magyar vállalkozások számára is.

Emellett olyan jogszabályi változtatásokat kezdeményezne, amelyek garantálják, hogy a jövőben ne ismétlődhessen meg törvénysértő külföldi vállalkozások működésének eltűrése vagy támogatása állami szervek részéről.

Feladata, hogy az illegálisan vagy turistaútlevéllel itt tartózkodó kíniak gazdaságban való térfoglalását akadályozza és ezzel elősegítse legalább ugyanennyi munkahely teremtését. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy nem törekszenek a jogszerűen működő külföldi tulajdonú vállalkozások ellen hangulatot kelteni, működésüket akadályozni, sőt arra biztatnak minden külföldi vállalkozást – beleértve a kínaiakat és a multikat is –, hogy működjenek a nemzetgazdaság számára fontos olyan területeken, amelyeket hazai erőből és eszközökkel nem tudunk megteremteni, fenntartani vagy fejleszteni, jogszerű keretek között.

Azt is szeretnék elérni, hogy az adócsalások visszaszorításával növekvő állami bevételekből kárpótlást eszközöljön az állam fenntartásában eddig az arányosnál és jogszerűnél nagyobb részt vállaló magyar munkavállalók és vállalkozások számára.

A honlap működtetői a hvg.hu-nak azt írták, az elmúlt 4 évben történtek indokolják, hogy a célok közé kerüljenek még az alábbiak: a szervezett bűnözőknek a gazdasági életből való kiszorítása pártállásra és beosztásra való tekintet nélkül, a NAV-on belül működő problémás csoportok eltávolítása, illetve a korábban indokolatlanul eltávolított munkatársak rehabilitálása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal

Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal

51 éves lett az internet, a hely, ahol egy perc alatt is felfoghatatlanul sok minden történik

51 éves lett az internet, a hely, ahol egy perc alatt is felfoghatatlanul sok minden történik

Nem tüntettek fel ismert alapbetegséget egy 34 évesen elhunyt koronavírusos férfinál

Nem tüntettek fel ismert alapbetegséget egy 34 évesen elhunyt koronavírusos férfinál