szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül a Széchenyi István Hitelszövetkezetet, emiatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatban döntött az intézmény működési engedélyének visszavonásáról. A jegybank betétkifizetési tilalmat rendelt el és felügyeleti biztosokat rendelt ki a hitelszövetkezethez.

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa azért adta ki ma az engedély-visszavonásról rendelkező határozatát, mert a Takarékbank Zrt. vizsgálata olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a Széchenyi István Hitelszövetkezetnél, hogy az SZHISZ a betétesek biztonsága érdekében kizárta azt integrációs rendszeréből - írta közleményében a jegybank.

Hozzátették, hogy a szövetkezeti integrációról rendelkező törvény alapján ilyen esetben az MNB-nek vissza kell vonnia a kizárt hitelszövetkezet engedélyét. E ma közzétett határozat a jogszabályi előírás alapján 8 nap múlva válhat hatályossá.

A jegybank ezzel párhuzamosan mától felügyeleti biztosok kirendeléséről döntött, illetve a rendezett kártalanítás érdekében betétkifizetési tilalmat rendelt el. Az MNB egyúttal megtiltotta a hitelszövetkezetnek újabb kockázatvállalással járó ügyletek kötését, vagy hitel- és kölcsönszerződésben foglalt határidők meghosszabbítását.

A felügyeleti biztosok ma átvették a szövetkezeti hitelintézet irányítását annak igazgatóságától és gondoskodnak a megfelelő működésről. A felügyeleti biztosok kezdeményezésére az MNB péntekre bankszünnapot rendelt el a Széchenyi István Hitelszövetkezetnél, hétfőtől a hitelszövetkezet fiókhálózata a megszokott nyitvatartási idővel üzemel.

Az MNB engedély-visszavonó határozatának hatályossá válását követően a Széchenyi István Hitelszövetkezetnél meglévő betétösszegek esetében az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül 100 ezer eurós összeghatárig, azaz több mint 30 millió forintig kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján. A betéteseknek egyelőre nincs teendőjük, az OBA tájékoztatást nyújt majd a kifizetésekről.

A hitelszövetkezet a 2014 augusztus végi adatok szerint mintegy 6 ezer betétessel rendelkezik, működési területe jellemzően Zala megye és környéke egy részét öleli fel. Mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése a hitelintézeti szektorban nagyon csekély, nem érte el a 0,3 ezreléket sem.

A szövetkezeti hitelintézeti szektor helyzete – ellentétben ezen egyedi intézménnyel – összességében stabil, a hitelszövetkezetek Magyarországon csak saját részjegy-tulajdonosaik körében gyűjthetnek betéteket és nyújthatnak alapvetően szolgáltatásokat, így ügyfélkörük korlátozott - közölte az MNB.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így segítették a rendőrök Hadházyékat az autós tüntetésen - videó

Így segítették a rendőrök Hadházyékat az autós tüntetésen - videó

Megcsúsztak a magyar kirándulók, majd a gyökerekbe kapaszkodtak, hogy ne essenek le a hegyről

Megcsúsztak a magyar kirándulók, majd a gyökerekbe kapaszkodtak, hogy ne essenek le a hegyről

Palvin Barbara lesz az MTV European Music Awards egyik műsorvezetője

Palvin Barbara lesz az MTV European Music Awards egyik műsorvezetője