szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Matolcsy György előállt az első képletekkel, amelyek alapján kiszámolhatják a bankok, mennyi jár vissza azoknak a devizahiteleseknek, akik soha nem estek késedelembe, és kedvezményt sem kaptak.

Megjelent Matolcsy György első rendelete a pénteki Magyar Közlönyben, amely alapján át kell számolniuk a bankoknak a devizahiteleket, hogy visszaadják az ügyfeleiknek az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások miatti túlfizetést. Az Országgyűlés szeptemberben fogadta el a bankok elszámoltatásáról szóló törvényt, mely miatt a bankok közel ezermilliárd forintot veszítenek, az adósok pedig akár milliókat is nyerhetnek fejenként.

Az egyes fogyasztói típusokra több rendeletet fog kiadni a Magyar Nemzeti Bank elnöke, ez azokra vonatkozik, akiknek nincs és soha nem volt fizetési késedelmük, és nem vettek részt fizetéskönnyítő programban vagy kedvezményben. A rendeletet nem kell alkalmazni abban az  esetben, ha a bíróság jogerős ítéletben a szerződés egészének érvénytelenségét állapította meg, és azt nem nyilvánította érvényessé vagy hatályossá.

A rendelet három, nagyon összetett képletet tartalmaz. A bankok választhatnak, melyiket alkalmazzák, de ugyanarra az eredményre kell vezetniük, mint a nem választott számítási módokkal jutnának. A képletek itt találhatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
12,3 millió forintért keltek el Hitler jegyzetei

12,3 millió forintért keltek el Hitler jegyzetei

MSZP: A Fidesz alamizsnát oszt, kifosztja a nyugdíjasokat

MSZP: A Fidesz alamizsnát oszt, kifosztja a nyugdíjasokat

Dobszay János: Ő fél, ők félnek, mi nem félünk

Dobszay János: Ő fél, ők félnek, mi nem félünk