szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Válságtanácskozást tartott az orosz jegybank pénteken, miután példátlan mértékben gyengült a rubel. Az euró árfolyama péntek délelőtt átlépte a 60, a dolláré pedig a 48 rubelt, a héten több mint 10 százalékkal értékelődött le az orosz fizetőeszköz. Az orosz gazdaság a recesszió közelébe jutott az ukrajnai agresszió miatti szankciók miatt.

Már a tanácskozás híre is elegendőnek bizonyult, hogy hűtse a felforrósodott kedélyeket és két-három rubellel csökkentse a jegyzéseket. A tanácskozás után kiadott közleményben a jegybank kifejtette, hogy az utóbbi napokban spekulációs kereslet hajtotta az árfolyamatokat, ami azonban kockázatokat jelenthet a pénzügyi stabilitásra. Ezért a központi bank jelezte, kész bármelyik pillanatban növelni nyíltpiaci beavatkozásait és más pénzügyi eszközöket bevetni. Mindazonáltal nem vázolt fel olyan konkrét intézkedéseket, amelyekkel kordában tartaná a rubel gyengülését. 

"A rubel gyengülését fundamentális tényezők sora váltotta ki, elsősorban is az olajárak csökkenése és a nemzetközi tőkepiacokhoz való korlátozott hozzáférés" - hangoztatta a jegybank, megismételve, hogy árfolyam-politikájának megváltozásával azt akarja elérni, hogy mielőbb egyensúlyi helyzetbe kerüljön a rubel, csökkentse a tartalékok túlzott mértékű apasztását, valamint megakadályozza a szilárd leértékelési várakozások kialakulását.  

Az orosz jegybank szerdán változtatta meg devizapiaci intervenciós szabályzatát: az eddigi, úgynevezett piszkos lebegtetésről gyakorlatilag áttért a szabad lebegtetésre. A döntést azzal indokolta, hogy a spekulánsoknak így nehezebb lesz a rubel gyengülésére fogadni. Egyes szakértők szerint ez a döntés hosszú távon segítheti a rubelre nehezedő nyomás enyhülését. 

A központi bank nyíltpiaci beavatkozásra legfeljebb napi 350 millió dollárt akar költeni, függetlenül az árfolyamok alakulásától. Korábban kötelező volt interveniálnia és korlátlan összeget költhetett el, ha a rubel devizakosárhoz viszonyított, általa meghatározott árfolyamsávjának alsó vagy felső határát áttörték a jegyzések. A jegybank ugyanakkor fenntartotta magának a jogot arra, hogy a jövőben is többet dobjon a piacra napi 350 millió dollárnál, ha úgy ítéli meg, veszélybe került a pénzügyi stabilitás.  

Az orosz jegybank szerint a devizapiacnak időre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon az új árfolyam-politikához, de addig is ellentétes mozgásokra számít. 

A moszkvai tőzsde devizakereskedésében délelőtt 60,27 rubelre emelkedett az euró árfolyama, a dolláré pedig 48,63 rubelre. Estére az euró már "csak" 57,7, a dollár pedig 46,4 rubelen forgott. Orosz elemzők arra figyelmeztettek, hogy a devizapiacon teljes a pánik, a jegybanknak lépnie kell. 

A nyugati szankciók és a nyomott olajárak hatásait nyögő orosz gazdaság a recesszió küszöbére jutott. A rubel elértéktelenedésével párhuzamosan a lakosság menteni próbálja megtakarításait és mind többen vásárolnak külföldi valutát, főleg dollárt, amivel táplálják a rubel gyengülését. A több mint 8 százalékos infláció mellett egyre többen csökkentik nagy összegű kiadásaikat, ami viszont keményen sújtja az autóipart vagy éppen a turizmust.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatmillió forintra büntették a Ferencvárost

Hatmillió forintra büntették a Ferencvárost

Fellebbez az SZFE sztrájkbizottsága a Fővárosi Törvényszék végzése ellen

Fellebbez az SZFE sztrájkbizottsága a Fővárosi Törvényszék végzése ellen

Nagyobb elektromos hatótávval támad a felfrissített hibrid Porsche Cayenne

Nagyobb elektromos hatótávval támad a felfrissített hibrid Porsche Cayenne