szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Keddtől Kijevben tárgylanak a Nemzetközi Valutalap szakértői, hogy a gazdasági stabilitás fenntartásához szükséges, következő pénzügyi segítség-csomagot végigtárgyalják.

Az IMF szakértői keddtől két héten át Kijevben tárgyalnak - tudatta a nemzetközi pénzügyi szervezet kijevi képviselete.Az erről szóló dokumentum szerint a küldöttség feladata egyebek között az lesz, hogy felmérje az ukrán gazdaság jelenlegi állapotát és ellenőrizze a Kijev által vállalt intézkedések végrehajtását.

Az IMF szakértői újból visszatérnek majd Kijevbe, miután a nemrég tartott parlamenti választások eredményeképpen feláll az új kormány. Valeria Hontareva, az ukrán jegybank elnöke október végén azt mondta, hogy az IMF-küldöttség azért utazik Kijevbe, hogy "felmérje Ukrajna tényleges segélyszükségletét". Azt mondta továbbá, hogy amikor nemrég Washingtonban tárgyalt az IMF képviselőivel, azok elégedetten nyilatkoztak a hitelfolyósítás feltételeinek teljesítéséről, és kilátásba helyezték a segélyprogram kiszélesítését.

A Nemzetközi Valutaalap április 30-án hagyta jóvá a két évre szóló, 17 milliárd dolláros ukrán segélyprogramot és azonnal 3,2 milliárd dollárt át is utalt Kijevnek. A második, 1,39 milliárd dolláros részletet szeptember elején kapta meg Ukrajna. A segélyprogram célja, hogy segítse a válságban lévő ország pénzügyi stabilizálását, és megteremtse tartós gazdasági növekedése alapjait.

A következő, 2,7 milliárd dolláros részlet átutalására az eredeti tervek szerint decemberben kerülne sor, de ha elhúzódnak a választások utáni kormányalakítási tárgyalások, akkor nem kizárt, hogy a részlet utalására már csak jövőre kerül sor. Az IMF szeptember elején közölt jelentése szerint a 17 milliárd dolláron felül további 19 milliárd dollár támogatásra lesz szüksége Ukrajnánk 2015 végéig, ha jövőre is folytatódik a konfliktus a szeparatistákkal.

Az ukrán jegybank pénteken ismertette, hogy októberben csaknem negyedével - 23,2 százalékkal - 12,58 milliárd dollárra, 2005 óta legalacsonyabb szintre csökkent a devizatartaléka.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler újabb kórházakat jelölt ki a koronavírusos betegek kezelésére

Kásler újabb kórházakat jelölt ki a koronavírusos betegek kezelésére

Olaszországban bezárnak a mozik, az uszodák és az edzőtermek

Olaszországban bezárnak a mozik, az uszodák és az edzőtermek

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő