szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az áfabevételek behajtása hatékonyabb lehet, a kiemelkedően magas áfakulcs miatt azonban Magyarország várhatóan továbbra is kedvelt célpontja marad a szervezett bűnözői csoportok által elkövetett áfacsalásoknak. A helyzetet nehezíti, hogy a hatóságok sok esetben csak a szervezett csoportok alsóbb szintjein álló, kisebb cégeket érik el.

Az áfacsalások miatt a magyar költségvetés egyik legjelentősebb adóbevételi forrása, az áfabevételek negyedétől esik el évente. Ez az arány több mint másfélszerese az európai átlagnak és közel 1000 milliárd forintos kárt okoz a költségvetésnek. Az Európai Bizottság legfrissebb tanulmánya szerint Magyarországon a lehetséges áfabevétel egynegyedét, 2,971 milliárd eurót (mintegy 920 milliárd forintot) nem lehetett behajtani 2012-ben. Az áfacsalások az egész unióban komoly problémát okoznak: hazánknál nyolc tagállam is rosszabbul teljesít az áfabehajtás tekintetében, és uniós szinten 16 százalékos volt az áfarés 2012-ben, ami összesen 177 milliárd euró bevételkiesést jelentett a tagállamoknak.

A közösségi áfaszabályozás és fellépés azokat a korlátokat is kijelöli, amelyeken belül a magyar hatóságok működhetnek. E tekintetben van olyan terület is, ahol enyhült a magyar adóhatóság szigora: az elmúlt időszakban az EU bírósága által hozott ítéleteknek megfelelően elmozdult attól a gyakorlattól, hogy minden esetben megtagadja az áfa levonását, ha egy cég olyan láncolatban vett részt, amelynek valamely pontján áfacsalást követtek el. Ehelyett azt vizsgálja, hogy az elvárt gondosság mellett tudhatta-e az adózó, hogy csalás történt az értékesítési láncolatban. A számla eredetének hitelességét ebben az esetben is igazolnia kell viszont a vállalkozásnak.

„Az uniós áfaszabályok természetesen a jogalkotó számára is megszabják a kereteket. Ezt tartja szem előtt a jövő évi adócsomag is az áfacsalások visszaszorítására tervezett adminisztratív szigorításokkal (például belföldi összesítő jelentés esetén az értékhatár 1 millió forintra történő csökkentésével), az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer bevezetésével vagy a fordított adózás egyes acélipari termékek értékesítésére történő kiterjesztésével. Ezek az új intézkedések elősegíthetik a visszaélések által okozott kár csökkentését, a kiemelkedően magas áfakulcs azonban továbbra is kedvelt célponttá teszi hazánkat az áfacsalások elkövetésére” – mondta Békés Balázs, a Ryan amerikai adótanácsadó cég közép-európai régiós vezetője.

A helyzetet bonyolítja, hogy egyszerű megvalósíthatósága és nagy jövedelmezősége miatt szervezett bűnözői csoportok specializálódnak az áfacsalásra. Sok esetben csak a hierarchia alján lévő kisebb cégek ügyvezetőit sikerül eljárás alá vonni, míg a csalások szervezői rejtve maradnak a hatóságok elől. E csoportok ellen elsősorban a mélyebb és átfogóbb bűnügyi felderítés lehet a hatékony eszköz, de az is javítana a helyzeten, ha a büntetőeljárások nem húzódhatnának el akár 4-5 évig is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Agüero lekezelően megragadta az asszisztensnő vállát, mégsem büntetik meg

Agüero lekezelően megragadta az asszisztensnő vállát, mégsem büntetik meg

Bántja, hogy pesszimista? Ne legyen negatív, gyakorlással optimistább lehet

Bántja, hogy pesszimista? Ne legyen negatív, gyakorlással optimistább lehet

Közmunkásból is lehet boldogtalan irodalmár - Filmajánló

Közmunkásból is lehet boldogtalan irodalmár - Filmajánló