szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Államcsőddel fenyeget Ukrajnában a hrivnya rekordmértékű leértékelődése. A nemzeti valuta mélypontja miatt komoly finanszírozási válsággal szembesülnek az ukrán kereskedelmi bankok, ha pedig a tulajdonosok nem képesek feltőkésíteni a pénzintézeteket, akkor a feladat az amúgy is sok sebből vérző központi költségvetésre hárul. A kiürülő államkasszánál elsőként Oroszország kopogtathat a pénzéért.

Az ukrán válság nyomán régóta mélyrepülésben lévő hrivnya e hét kedden történelmi mélypontra ért. Kijev nemzeti valutájával kapcsolatban az IMF 12,5 hrivnya/dollár szinten húzta meg a veszélyzóna határát, melyet azonban jócskán meghalad a mostani 15,85-ös árfolyam. Ez a túlzott visszaesés nagyban veszélyezteti a bankok devizafinanszírozásait, így a külföldi és hazai tulajdonosoknak záros határidőn belül gondoskodniuk kell az intézmények feltőkésítéséről – számol be a Napi.hu.

Amennyiben a pénzintézetek nem lesznek képesek maguk biztosítani fizetőképességüket, úgy mindenképpen állami támogatásra lesz szükségük. Az ország költségvetésén azonban a politikai és katonai válság miatt egyébként is komoly lyukak mutatkoznak. Ennek egyik fő tényezője a krími ipari bázis termelésének kiesése, amely egymaga az ország GDP-jének 16 százalékát nyújtotta. Ráadásul több kritika is érte az IMF áprilisi helyzetelemzését, mondván, hogy így is túlzottan optimista kilátásokat vázolt föl Kijev körülményeit illetően.

Egyre több szakértő vélekedik úgy, hogy Ukrajna kénytelen lesz törleszteni adósságait, ennek révén pedig közvetlen államcsőd veszélybe kerülne az ország. A helyzet súlyát növeli, hogy az első hitelező, aki kopogtathat a pénzéért nem más, mint Oroszország. Moszkva ugyanis a februári hárommilliárd dolláros kölcsön törlesztését ahhoz kötötte, hogy az ukrán államadósság nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát. Mivel ez a kritérium szinte biztosan nem teljesül, Kijev egyösszegű törlesztésre kényszerülhet, ezután pedig az IMF felé való tartozásai válnak majd aktuálissá 2016-ban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
294 forintot fizet a NASA egy cégnek egy Földön kívül végzett munkáért

294 forintot fizet a NASA egy cégnek egy Földön kívül végzett munkáért

Trump kivonta az összes katonáját Szomáliából

Trump kivonta az összes katonáját Szomáliából

Szól a YouTube a kommentelőnek, aki épp beszólna

Szól a YouTube a kommentelőnek, aki épp beszólna