szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 2020 végéig, vagyis a hat éven belül lejáró devizahitelek forintosítását tenné opcionálissá egy bizottsági módosító javaslat, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége. Egy másik elfogadott módosítás az eredeti javaslatnál kedvezőbb kamatokat biztosít az átváltás utáni hitelekre.

A 2020 végéig, vagyis a hat éven belül lejáró devizahitelek forintosítását tenné opcionálissá egy bizottsági módosító javaslat, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége. A lehetőséget a forintosítási törvényjavaslat eredetileg csak az egy éven belül lejáró hitelek esetében biztosította volna. A testület csütörtökön mind a fair bankokról, mind a forintosításról szóló előterjesztések részletes vitáját lefolytatta, megelőzve a javaslatok pénteki, általános vitáját a Ház plenáris ülésén.

Egy másik elfogadott módosítás az eredeti javaslatnál kedvezőbb kamatokat biztosít az átváltás utáni hitelekre, a kamatfelár alsó határát 1 százalékban, míg felső határát a lakáscélú hiteleknél 4,5, a nem lakáscélúaknál 6,5 százalékban meghatározva. Az eredeti javaslatban az alsó határ egy, míg a felső határok fél százalékponttal voltak magasabbak. A fair bankokról szóló előterjesztést a bizottság úgy módosította, hogy a három éven túl folyósított hiteleknél is alkalmazható legyen a fix kamatozás.

Az MSZP egy nem támogatott javaslatában azt kezdeményezte, hogy a hiteleket a 2010 áprilisi havi devizaárfolyamok átlagán váltsák át. Képviselőjük, Tóth Bertalan szerint a kormány és a bankok által kötött alku miatt forintosítják a mostani árfolyamon a kölcsönöket. 

Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke hangsúlyozta, hogy mivel a forintosítást megelőzi az elszámolás, annak hatása olyan, mint ha 190 forintos árfolyamon váltanák a svájci frank alapú hiteleket.

Staudt Gábor (Jobbik) szerint tisztázni kellene azt is: valóban devizahitelekről van-e szó. Emlékeztetett arra, hogy a jegybank adatai szerint mindössze a devizahitel-állomány ötödének megfelelő összegű deviza érkezett az országba. Annak alkotmányellenességét is felvetette, hogy a hitelesek nem dönthetnek szabadon az átváltás időpontjáról.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára a testület előtt elmondta: az ellenzéki pártok által kezdeményezett, fiktív árfolyamon való forintosítás több okból sem lehetséges. Mivel a Kúria az árfolyamkockázatot nem sorolta a szerződések érvénytelenségi feltételei közé, ezért a hiteleseknek kedvező árfolyam százezrüket sodorná jogvitába, amelyben védtelenek lennének a bankokkal szemben. 

Schiffer András (LMP) javaslatára, miszerint a jegybank a beszerzési, kedvező árfolyamon adja tovább a bankoknak a devizát, könnyítve ezzel a hitelesek terheit, az államtitkár úgy felelt: az Európai Központi Bank tiltja a jegybankoknak a nem a hivatalos árfolyamon zajló devizaügyleteket, a javaslat emellett az unió tiltott állami támogatásra vonatkozó szabályát is sérti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tízfős Volner Párt szerint nekik nem probléma, ha 71 jelölt kell az országos listához 2022-ben

A tízfős Volner Párt szerint nekik nem probléma, ha 71 jelölt kell az országos listához 2022-ben

Keresik a rendőrök a trolin gyereket megütő és rángató férfit

Keresik a rendőrök a trolin gyereket megütő és rángató férfit

Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére

Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére