szerző:
hvg.hu

Vida Ildikó NAV-elnököt nem azért tiltották ki az Egyesült Államokból, mert nem vizsgált ki korrupciós ügyeket, hanem mert konkrét bűncselekményben tartják érintettnek - utalt rá az amerikai ügyvivő a Heti Válasznak adott interjúban. Az interjúban az is elhangzik, hogy az amerikai külképviselet kapcsolatfelvételi kísérleteire néha egyáltalán nem reagált a magyar kormány.

A csütörtökön megjelenő Heti Válasznak adott interjút André Goodfriend, az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője.

Az interjúban Goodfriend utal rá, hogy Vida Ildikó NAV-elnököt nem azért tiltották ki az Egyesült Államokból, mert nem vizsgált ki korrupciós ügyeket, hanem mert konkrét bűncselekményben tartják érintettnek.

©

A diplomata elmondta, hogy ugyanazok a bizonyítékaik vannak a korrupciós esetekre, amelyeket a magyar kormány is megkapott. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem arra a két papírlapra utal, amelyet átadtak a magyar külügynek, azok ugyanis csak emlékeztetők voltak a kormány számára; belső használatra szánt összefoglalók arról, hogy milyen ügyekben keresték meg a magyar kormányt nemcsak korrupciós, hanem emberi jogi és befektetéssel kapcsolatos témákban is. Goodfriend hozzátette, hogy kapcsolatfelvételi kísérleteikre néha egyáltalán nem reagált a kormány, máskor pedig nem cselekedett a kormány.

A diplomata - mint az interjúban elmondta - nem állítja, hogy nincsenek felderített áfa-csalási ügyek, illetve nyomozások hasonló ügyekben, de a NAV-ot érintő vádakat senki sem vizsgálta ki. Hozzátette, nem volt még alkalma elolvasni azt a hosszú jelentést, amelyet Horváth András volt NAV-munkatárs információi alapján készítettek el.

Goodfriend hangsúlyozta, hogy nem volt rendőrségi nyomozás "az adóhatóságon belüli csalások ügyében", majd kérdésre megismételte, hogy igen, ők "tudnak adóhatóságon belüli csalásokról". 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Macron összeáll az Orbánt kritizáló európai liberálisokkal

Macron összeáll az Orbánt kritizáló európai liberálisokkal

Tarlós: Bírom Puzsér Róbertet, de a városvezetéshez nem ért

Tarlós: Bírom Puzsér Róbertet, de a városvezetéshez nem ért

Magyarországra jön Chuck Norris

Magyarországra jön Chuck Norris

Börtönt kapott a párizsi terrortámadások „ál-áldozata”

Börtönt kapott a párizsi terrortámadások „ál-áldozata”

27 hajléktalant figyelmeztettek a rendőrök a betiltás első napján

27 hajléktalant figyelmeztettek a rendőrök a betiltás első napján

Már forgatják a filmet a GTA 5 hihetetlen sikeréről

Már forgatják a filmet a GTA 5 hihetetlen sikeréről