szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vida Ildikó NAV-elnököt nem azért tiltották ki az Egyesült Államokból, mert nem vizsgált ki korrupciós ügyeket, hanem mert konkrét bűncselekményben tartják érintettnek - utalt rá az amerikai ügyvivő a Heti Válasznak adott interjúban. Az interjúban az is elhangzik, hogy az amerikai külképviselet kapcsolatfelvételi kísérleteire néha egyáltalán nem reagált a magyar kormány.

A csütörtökön megjelenő Heti Válasznak adott interjút André Goodfriend, az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője.

Az interjúban Goodfriend utal rá, hogy Vida Ildikó NAV-elnököt nem azért tiltották ki az Egyesült Államokból, mert nem vizsgált ki korrupciós ügyeket, hanem mert konkrét bűncselekményben tartják érintettnek.

©

A diplomata elmondta, hogy ugyanazok a bizonyítékaik vannak a korrupciós esetekre, amelyeket a magyar kormány is megkapott. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem arra a két papírlapra utal, amelyet átadtak a magyar külügynek, azok ugyanis csak emlékeztetők voltak a kormány számára; belső használatra szánt összefoglalók arról, hogy milyen ügyekben keresték meg a magyar kormányt nemcsak korrupciós, hanem emberi jogi és befektetéssel kapcsolatos témákban is. Goodfriend hozzátette, hogy kapcsolatfelvételi kísérleteikre néha egyáltalán nem reagált a kormány, máskor pedig nem cselekedett a kormány.

A diplomata - mint az interjúban elmondta - nem állítja, hogy nincsenek felderített áfa-csalási ügyek, illetve nyomozások hasonló ügyekben, de a NAV-ot érintő vádakat senki sem vizsgálta ki. Hozzátette, nem volt még alkalma elolvasni azt a hosszú jelentést, amelyet Horváth András volt NAV-munkatárs információi alapján készítettek el.

Goodfriend hangsúlyozta, hogy nem volt rendőrségi nyomozás "az adóhatóságon belüli csalások ügyében", majd kérdésre megismételte, hogy igen, ők "tudnak adóhatóságon belüli csalásokról". 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!