szerző:
MTI

Az LMP szerint a költségvetés növeli a szegények számát, általa folytatódik a társadalom kettészakadása néhány gazdagra ás a szegények széles tömegére.

Az LMP szerint a társadalom legmódosabb 10 százalékának kívánságlistáját tartalmazza a többség érdekeivel szemben a jövő évi költségvetés, amely tovább növeli a vagyoni és jövedelmi különbségeket. Róna Péter, az ellenzéki párt programtanácsának elnöke és Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón bírálta a hétfőn elfogadandó 2015-ös büdzsét. 

Róna Péter példaként hozta a Magyar Nemzeti Bankot, amely szerinte 350 milliárd forintot "talicskázott ki". Azt mondta: ha ezt a forrást a nemzetgazdasági tárca, élve tulajdonosi jogával, kiveszi a jegybankból, akkor csupán a forrás hozamából végleg felszámolhatná a gyermekszegénységet, de akár csak az egy százalékának a hozamából létrehozhatna és fenntarthatna egy tanszéket. Mi a további 99 százalék valós célja? – tette fel a kérdést. Bírálta, hogy ekkora forrást ellenőrzés és magyarázat nélkül használhat homályos célokra az MNB.

Schmuck Erzsébet szerint a büdzsé azt bizonyítja, hogy a kormánytöbbség alkalmatlan az ország irányítására. A költségvetés szerinte növeli a szegények számát, általa folytatódik a társadalom kettészakadása néhány gazdagra és a szegények széles tömegére. Úgy fogalmazott: a 2010-ben kitűzött kormányzati célok közül szinte semmi nem teljesült, a kormány társadalom- és gazdaságpolitikája csődöt mondott. 

Még az adósság szinten tartását sem tudták elérni – fűzte hozzá –, és folytatódik a jövedelemkiáramlás az országból. Kijelentette: kudarcot vallott az egykulcsos adó, munkahelyek pedig csak a közfoglalkoztatásban jöttek létre.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!