szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ukrajna a következő hónapokban törlesztési államcsődbe kerülhet, ha a pénzügyi kondíciók nem javulnak - indokolta döntését a Standard & Poor's. Apadt a devizatartalék, és az IMF-segélyprogram folyósításai sem terv szerint haladnak.

Leminősítette Ukrajna eddig is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - államadós-osztályzatát pénteken a Standard & Poor's, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy Ukrajna a következő hónapokban törlesztési államcsődbe kerülhet, ha a pénzügyi kondíciók nem javulnak.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "CCC"-ről egy fokozattal "CCC mínusz"-ra rontotta Ukrajna hosszú futamú szuverén devizaadós-osztályzatát, és "B mínusz"-ról "CCC plusz"-ra a helyi valutában fennálló államadós-kötelezettségek besorolását.

Az új osztályzatok kilátása további leminősítés lehetőségére utaló negatív.

A "CCC mínusz" szint alatt az S&P besorolási módszertanában már csak két fokozat van a csődöt jelző "D" osztályzatig, de ezek is kihagyhatók államcsőd közvetlen veszélye esetén.

A Standard & Poor's a pénteki osztályzatrontáshoz fűzött indoklásában kiemelte, hogy nem az előzetesen kialakított terv szerint haladnak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ukrajnai segélyprogramjának folyósításai, ráadásul jelentősen apadt a hivatalos ukrán devizatartalék.

A hitelminősítő szerint ha a körülmények nem változnak - például ha nem érkezik külső pénzügyi segítség -, a következő hónapokban elkerülhetetlenné válhat az ukrán törlesztési államcsőd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiss Ádám: 2020? Nem a kedvencem

Kiss Ádám: 2020? Nem a kedvencem

Anthony Faucit kérte fel Joe Biden egészségügyi főtanácsadónak

Anthony Faucit kérte fel Joe Biden egészségügyi főtanácsadónak

Karácsonyra enyhítenek, szilveszterre szigorítanak Portugáliában

Karácsonyra enyhítenek, szilveszterre szigorítanak Portugáliában