szerző:
hvg.hu

2015-ben havi 3000-6000 forinttal kevesebb pénzt kaphatnának kézhez a pedagógusok a béremeléskor a jövő évi költségvetés elfogadása miatt, 2015-től ugyanis nem a minimálbérhez, hanem a vetítési alaphoz kötik a pedagógusok illetményalapját.

A februári minimálbér-emelésnél havi 3-6 ezer forintnyi béremelést bukhatnak majd a pedagógusok, miután a parlament megszavazta a 2015-ös költségvetést, és elválasztotta a tanárok, tanítók és óvodapedagógusok bértábláját a mindenkori minimálbértől. A legtöbb pénzt a legidősebb pedagógusok veszítik – számolta ki az Eduline.

Hoffmann Rózsa korábbi köznevelési államtitkár távozása előtt többször elmondta, hogy 2014-ben háromszor is emelik a pedagógusok bérét. 2014. februárjában a minimálbér emelése, októbertől a pedagógus-életpályamodell bevezetése, 2015. februárjában pedig a várható újabb minimálbér-emelés miatt növekedhetett volna a bérük.

Pedagógustüntetés november 22-én
©

Eddig a pedagógusok illetményalapját a minimálbérhez kötötték, a főiskolai/alapszakos diplomások illetményalapja például a minimálbér 163,3 százaléka, az egyetemi diplomásoké pedig a 179,6 százaléka volt.

2015-től azonban az úgynevezett vetítési alapból számolják ki a pedagógusbéreket, ami jövőre 101 500 forint lesz, pontosan annyit, mint a 2014-es minimálbér. A tanárok tehát akkor sem kereshetnek többet, ha a minimálbért néhány ezer forinttal megnövelik jövőre, az ő fizetésüket ugyanis a 2014-es minimálbér szintjén lévő vetítési alap alapján fogják számolni, vagyis kevesebbet nyernek majd a minimálbér-emelésen.

További részletekért kattintson az Eduline-ra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!