szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Világgazdaság szerint alapvetően megváltoztathatja a magyar húsipar szerkezetét a Csányi Sándor élelmiszer-ipari csoportjához fűződő mohácsi vágóhíd. Már csak egy teljes üzleti évet kell "fél lábon állva" kibírniuk a kombinátszerűen működő húsipari vállalatoknak, amelyek közül többen arra számítanak, hogy a mohácsi nagy vágóhíd 2016-os beindulása után csak a készítménygyártásra koncentrálhatnak – írja a lap.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke elmondta: a Magyarországon vágással és készítménygyártással is foglalkozó üzemeknek talán az a legnagyobb problémájuk, hogy a vágás-darabolást nemzetközi mércével mérve nem végzik eléggé hatékonyan. Így eleve drágább alapanyagból kezdik meg a készítmények gyártását. Ezt a hátrányt a gyártáskor próbálják ledolgozni, ami nem minden üzemnek, illetve nem minden készítmény esetében sikerül.

Éder Tamás megjegyezte: az Európai Unió nyugatabban fekvő országaiban a vágás erősen koncentrálódott. Néhány nagyobb kapacitású, modern üzemben zajlik a vágás, és az így előállított alapanyagot megvásárolva már a kisebb készítménygyártó üzemek is versenyképesek lehetnek.

Az érintett cégeknek ezért kapóra jöhet a Mohácson épülő vágóhíd. Ennek egy műszakban évi egymillió darabos kapacitása európai mércével mérve nem kiugró ugyan, de Magyarországon messze a legnagyobb üzem lesz.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!