szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Izrael felfüggesztette a Palesztin Hatóságnak járó vám- és adóbevételek folyósítását válaszul arra, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök benyújtotta Palesztina csatlakozási kérelmét a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) - közölték hivatalos források szombaton.

A döntés értelmében felfüggesztik az adóbevételek átutalását, amelyeket Izrael a Palesztin Hatóság helyett és számára szed be, és havonta folyósít a palesztin vezetésnek. Ezen adók és vámok összege mintegy 500 millió sékelt (125 millió dollárt) tesz ki havonta. Szakértők szerint ez a bevétel nagyjából a kétharmadát jelenti a Palesztin Hatóság költségvetésének.

A tájékoztatás szerint a decemberi vám- és adóbevételek átutalása pénteken lett volna esedékes, ennek azonban nem tett eleget az izraeli vezetés. A neve elhallgatását kérő illetékes elmondta, hogy a felfüggesztésről Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök döntött, miután egyeztetett a kormány tagjaival.

A Palesztin Hatóság pénteken nyújtotta be csatlakozási kérelmét a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz. A palesztin vezetés célja a csatlakozással az, hogy Izraelt háborús bűnök elkövetésével vádolhassák meg, s ezzel egyrészt fokozzák az ország diplomáciai elszigeteltségét, másrészt pedig tovább erősítsék az izraeli agresszió imázsát a nemzetközi médiában.

Az 1993-ban kötött oslói egyezmény szerint a palesztinok számára Jeruzsálem gyűjti be az adóbevételeket, főként ebből fizetik a palesztin állami szervek működését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!