szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) az OTP Bank Nyrt.-vel (OTP) közös irányítást szerezzen a Fordulat Tőkealap felett. Ugyanakkor a kérelem késedelmes benyújtása miatt az OTP-vel és az Eximbankkal szemben 32,8 millió forint bírságot szabtak ki.

A közlemény szerint az alap korábbi, egyedüli irányítója az OTP volt. A kérelmezett összefonódás engedélyezésének eredményeképpen az Eximbank az OTP-vel közösen gyakorolhatja az irányítási jogot. A GVH megállapította, hogy az Eximbanknak, illetve az alapnak és az irányítása alá tartozó vállalkozásnak nincs azonos tevékenysége.

Annak ellenére, hogy mind az OTP-csoport, mind az Eximbank azonos tevékenységet végez, azaz pénzügyi szolgáltatásokat nyújt, az Eximbank nem tekinthető az OTP-csoport versenytársának, tekintettel az eltérő szabályozásra és arra, hogy az Eximbank nem kizárólag piaci szempontok figyelembevételével nyújtja pénzügyi szolgáltatásait - közölte a versenyhivatal.

A GVH további káros hatásokat sem talált, illetve nem merült fel olyan körülmény, amelynek alapján az összefonódás konglomerátum-hatással járna - hangsúlyozták.

A versenytörvény rendelkezései szerint a kérelem késedelmes benyújtása esetén a bírság összege legfeljebb naponta 200 ezer forint. A bírság összegének meghatározásakor a GVH figyelembe vette, hogy a kérelmezők 438 napos késedelemmel, de önként nyújtották be a kérelmüket, valamint azt is, hogy az összefonódás érdemi versenyjogi aggályainak hiánya kizárja, hogy a kérelmezőket a tranzakció eltitkolásának szándéka vezette volna. Így a versenyhivatal a napi bírság összegét 75 ezer forintban határozta meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Amit akartunk, meg tudtuk nézni" - Kínában vizsgálódott az OGYÉI

"Amit akartunk, meg tudtuk nézni" - Kínában vizsgálódott az OGYÉI

Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében

Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében

Szlovákia újabb tömeges tesztelésre készül

Szlovákia újabb tömeges tesztelésre készül