szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szinten tartja a 2,10 százalékos jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint, akik ugyanakkor eltérően látták az újabb kamatcsökkentés várható időpontját.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője nagyon valószínűnek nevezte, hogy nem változik a kamatszint a keddi ülésen, mivel az eddigi jegybanki kommunikáció nem készítette fel a piacot az újabb csökkentésre. Az elemző hozzátette ugyanakkor, hogy a következő néhány hónapban komoly esélyt lát a kamatcsökkentésre, piaci árazások alapján akár többször is sor kerülhet 10 bázispontos csökkentésre. 

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője sem vár kedden monetáris lazítást, és arra sem számít, hogy a döntést követő közlemény szövegezésén változtatna a jegybank. Hozzátette: legkorábban márciusban várható olyan jelzés az MNB részéről, hogy tér lehet kamatcsökkentésre. Március végén teszik közzé a legfrissebb inflációs előrejelzést, ha akkor felülvizsgálják az inflációs pályát, és úgy látják, hogy nem teljesül a cél, akkor sor kerülhet kamatcsökkentésre – jegyezte meg. Emellett szól az is, hogy az EKB eszközvásárlási programja is márciusban indul – tette hozzá az Erste elemzője. 

Ürmössy Gergely elmondta: kamatdöntés várható februárban Romániában és Lengyelországban is, a román jegybank várhatóan 25 bázisponttal csökkenti az alapkamatot, és Lengyelországban is csökkentésre számítanak. Az elemző szerint mindez arra ösztönözheti a MNB-t, hogy csökkentse az alapkamatot.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője is azt várja, hogy kedden nem csökkenti a kamatot a jegybank, bár a piac 20 bázispontos vágást áraz a következő hónapokban. Az MNB kommunikációja arra utal, hogy szeretnék a jelenlegi kamatszintet huzamosabban fenntartani – jegyezte meg az elemző.

Hozzátette: ha az EKB elkezdi az eszközvásárlási programot, akkor az MNB is enyhíthet a monetáris kondíciókon, de ez egyebek mellett az alacsony kamatszintek miatt inkább hitelösztönző intézkedéseket, a növekedési hitelprogram kiterjesztését jelentheti, semmint újabb kamatcsökkentést. A szakértő szerint vannak lefelé mutató kockázatok, de úgy gondolja, nem lesz kamatcsökkentés az év végére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2,5 méteres őscápára bukkantak, ez lehetett a mai cápák és ráják őse

2,5 méteres őscápára bukkantak, ez lehetett a mai cápák és ráják őse

Páratlan lelet: 2000 éves gyermeksírt tártak fel Franciaországban

Páratlan lelet: 2000 éves gyermeksírt tártak fel Franciaországban

Attól félnek a hatóságok, hogy újrakezdődhet a koronavírus-járvány Kínában

Attól félnek a hatóságok, hogy újrakezdődhet a koronavírus-járvány Kínában