szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kétheti mélypontra került a svájci frank árfolyama a dollárhoz és az euróhoz képest, de gyengült a forinthoz viszonyítva is azokra a piaci értesülésekre, hogy az ország jegybankja intervenciót hajt végre a frank gyengítésére, miközben egy lapinformáció szerint a bank új frank/euró küszöböt állítana fel.

A Schweiz am Sonntag című lap vasárnap a központi bankhoz közelálló, meg nem nevezett forrásokat idézve arról írt, hogy a jegybank nem hivatalosan 1,05-1,10 közötti frank-euró árfolyamot szeretne. A jegybank szóvivője azóta sem kommentálta az értesülést. 

Január 15-én a svájci központi bank valósággal sokkolta a piacokat azzal a bejelentésével, hogy három év után eltörölte a franknak az euróval szembeni 1,20-as árfolyamküszöbét. A január közepi bejelentésre a frank rövid időre 40 százalékkal erősödött az euróval szemben, hétfőn 13 százalékkal állt a közvetlenül a január 15-i bejelentést megelőző szinten. 

A vasárnapi lapértesülés kétheti mélypontra küldte a frankot. Hétfő délelőtt az euró 1,9 százalékkal 1,0580 frankra erősödött, a dollár gyakorlatilag ugyanilyen mértékben 0,9345 frankra drágult. A forint is erősödött a frankkal szemben. Pénteken a frank 299,35 forinton zárt. Hétfő reggel 7 órakor 297,04 forinton, fél 12-kor 294,64 forinton állt a frank.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt egy kis előzetes a megújult Volkswagen Polóról

Itt egy kis előzetes a megújult Volkswagen Polóról

Harmincfős rendezvényen emlékeztek egy koronavírusban elhunyt ápolónőre Dunavarsányban

Harmincfős rendezvényen emlékeztek egy koronavírusban elhunyt ápolónőre Dunavarsányban

Hogyan segíthet a mellrák felismerésében egy algoritmus?

Hogyan segíthet a mellrák felismerésében egy algoritmus?