szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz kabinet az óriási drágulás miatt maximálná az alapvető élelmiszerek árát. A gabonaszövetségnél pedig már azt javasolták, hogy vezessenek be jegyrendszert.

Miután tavaly 15,4 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára, és a drágulás gyorsul, az orosz kormány azt tervezi, hogy maximálja az alapvető élelmiszerek árát – írja a Napi.hu. Orosz sajtóértesülések szerint a kabinet most azon dolgozik, hogyan is tudnák az ármaximalizálást jogi formáját meghatározni.

Az áremelések korlátozása mellett nagyobb hatalmat adnának az állami versenyellenőrző hivatalnak, hogy kikényszeríthesse a kiskereskedelem szabályainak betartását. Mindeközben az ügyészség is fokozza ellenőrző tevékenységét, amelynek feladata az indokolatlan árdrágítások leleplezése. Csak Moszkvában már több mint 400 kereskedő ellen indítottak eljárást. Pedig máshol még rosszabb a helyzet.

Az áremelkedések legfőbb oka az, hogy a rubel jelentősen gyengült, illetve az oroszok embargót vezettek be a nyugati élelmiszerekre. A kenyér ára augusztus, az embargó bevezetése óta 15-20 százalékkal emelkedett, a termelői áremelések miatt pedig heteken belül várhatóan további 20 százalékkal araszol majd felfelé. Az orosz gabonaszövetség elnökhelyettese, Alekszandr Korbut már azt javasolta egy sajtóértekezleten, hogy vezessenek be jegyrendszert az élelmiszerekre a szegényebb rétegek védelme érdekében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Harry herceg mégsem várta meg a királynő születésnapját

Harry herceg mégsem várta meg a királynő születésnapját

Daciák és Ladák helyett Alfa Romeókat tervez a sztárdesigner

Daciák és Ladák helyett Alfa Romeókat tervez a sztárdesigner

SZFE: Vidnyánszkyra hivatkozva mégis lemondott egy nyilvános beszélgetést Stumpf István kormánybiztos

SZFE: Vidnyánszkyra hivatkozva mégis lemondott egy nyilvános beszélgetést Stumpf István kormánybiztos