szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Januárban 3,652 milliárd euróval 38,230 milliárd euróra nőttek a jegybank nemzetközi tartalékai – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken megjelent adataiból. Az egy évvel korábbihoz képest 4,118 milliárd euróval nagyobb devizatartalék-állományt jelentett a bank a múlt hónap utolsó napjáról. A tavalyi év egészében összesen 796 millió euróval nőttek a devizatartalékok.

A jegybanki tartalékok eddig egyetlen egyszer, 2011 szeptemberében lépték át a 38 milliárd eurós határt. A januári növekedésnél pedig csak akkor regisztráltak nagyobbat, amikor 2008 novemberében létrejött a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), igaz akkor 5 milliárd euróval ugrott meg a tartalékok szintje, de ezzel együtt is csak 22,876 milliárd eurót tettek ki.    

Amikor legutóbb tavaly márciusban 3 milliárdos dollárkötvény kibocsátás történt, akkor is csak 2,4 milliárd euróval nőttek a devizatartalékok. Januárban nem volt külföldi kötvénykibocsátás, és ez idő szerint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) nem is tervez ilyet erre az évre.

Az MNB nem közli a nemzetközi tartalékok összetételét, de a svájci frankban és a dollárban denominált eszközök 14,7, illetve 7,4 százalékkal felértékelődtek euróban kifejezve január folyamán. Elemzők szerint a januári tartalék növekedéséhez hozzájárulhatott az uniós támogatás beáramlásának összege, illetve esetleg az ÁKK prémium és letelepedési devizakötvény-eladásai.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy változás a Google Térképnél: már sima mobillal is készíthetők utcaképek

Nagy változás a Google Térképnél: már sima mobillal is készíthetők utcaképek

Újra repülhetnek a Boeing 737 MAX-ok, a Ryanair máris rendelt 75 gépet

Újra repülhetnek a Boeing 737 MAX-ok, a Ryanair máris rendelt 75 gépet

Ezreket evakuáltak Srí Lankán, miután megjött Burevi

Ezreket evakuáltak Srí Lankán, miután megjött Burevi