szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Összhangba hozza a földgázellátásról szóló törvényt az uniós rendeletekkel az a törvényjavaslat, amelyet pénteken nyújtott be az Országgyűlésnek Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

Az Európai Unió 2009-ben elfogadott harmadik energiacsomagja előírta a határokon átnyúló átviteli hálózatokhoz való tényleges, átlátható hozzáférés biztosítására és fenntartására vonatkozó uniós üzemi és kereskedelmi szabályzatok elfogadását - szól a törvénytervezet általános indoklása.

Az uniós előírásoknak megfelelően egyebek mellett a földgázrendszerek működtetésének egyik alapjául szolgáló, jelenleg július 1-jétől a következő év június 30-áig tartó gázév eltolódik, 2015-től kezdve október 1-jétől a következő év szeptember 30-áig fog tartani.

Új kapacitáslekötési időtartamokkal bővül a rendszer, az éves, a havi és a napi lekötés mellett megjelenik a negyedéves és a napon belüli lekötés.

Elválik a rendszer-összekötési, az államhatárokat keresztező pontokon, illetve a többi betáplálási és kiadási, az államhatáron belüli pontokon történő kapacitáslekötések ideje. A rendszer-összekötési pontokon az éves lekötés minden évben március első hétfőjén - 2015-ben május 11-én -, a többi betáplálási és kiadási ponton minden év augusztus első hétfőjén történik.

A tárolói kapacitások lekötésének napja éves kapacitás esetén március első hétfője, az évesnél rövidebb idejű esetén a földgáztároló engedélyes üzletszabályzatában meghatározott nap. A szállítóvezeték valamennyi pontján kilowattóra (kWh) alapú elszámolást vezetnek be. A tárolónál szintén kilowattóra lesz a mértékegység, az elosztóvezetéken ugyanakkor marad a megajoule-ban (MJ) történő elszámolás.

Kötelezővé válik az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult, 20 köbméter per óra (m3/h) feletti mérővel rendelkező felhasználók gázmérőinek távadóval történő ellátása 2017. január 1-jére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!