szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pénzügyi Tudatosság Teszt néven indít felmérést a BankRáció.hu. A fiatal közgazdászok szerint az ország lakossága jelentősen le van maradva az uniós átlaghoz képest pénzügyi ismeretei alapján. Ezen területet fejlesztendő, minden kitöltő személyre szabott ajánlást kap arról, hogy miben érdemes tágítania pénzügyi ismereteit, másrészt az eredmények egy hosszú távú projekt alapját is képezhetik.

A KSH legfrissebb a területre vonatkozó adatai szerint a háztartások pénzügyi vagyonuk egyharmadát készpénzben és különböző banki betétekben tartják, ez összesen körülbelül tízezer milliárd forintot jelent. 2014 harmadik negyedévében a magyar lakosság rövid és hosszú lejáratú hiteleinek összege közel nyolc és félezer milliárd forintra rúgott, míg a lakosság készpénz és betéttulajdona összesen ennek alig kétszerese volt. A BankRáció.hu tesztjével azt szeretné felmérni, hogy mennyire racionálisak és tudatosak azok a döntések, amelyek ezt a fent említett pénztömeget mozgatják.

A Pénzügyi Tudatosság Teszt, összhangban a BankRáció.hu banki ismereteket fejlesztő blogjával a banki termékeket összehasonlító kalkulátoraival, számos olyan témát érint, amelyekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani. A kedvező banki ajánlatok megtalálása, az optimális családi költségvetés elkészítése, a hitelek, személyi kölcsönök, megtakarítások, befektetések és a nyugdíj mind olyan, a sikeres hétköznapokhoz elengedhetetlen tudást igényelnek, amihez jelenleg nehéz megfelelő forrásból hozzájutni. A témákat érintő kérdésekkel a BankRáció.hu szeretné felmérni a magyar társadalom pénzügyi intelligenciáját (az angolszász szakirodalom Financial Intelligence néven hivatkozik a területre), ezzel teljesebb képet kapva az általánosan fejlesztendő ismeretekről.

A februárban induló, 4 héten át tartó Pénzügyi Tudatosság Teszt alapját egy nagyságrendileg 20 kérdésből álló kérdőív adja. A válaszok alapján a teszt kitöltői kideríthetik, mely területeken érdemes fejleszteniük tudásukat. A kitöltés után mindnyájan kapnak egy személyre szabott üzenetet a fejlesztendő pénzügyi területekről és egy iránymutatást, amiből megtudhatják, hol bukkanhatnak a témában bővebb információra. A tesztidőszak zárultával a BankRáció.hu szakértői egy szociológus segítségével értékelik a beérkezett válaszokat és foglalják össze az eredmények tanulságait. A részvételt a BankRáció.hu nem csupán egy személyre szabott tesztértékeléssel díjazza, de a legtudatosabbak értékes nyereményekért is versenyre kelhetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Már szét is szedték a Samsung Galaxy S21-et, így néz ki belülről

Videó: Már szét is szedték a Samsung Galaxy S21-et, így néz ki belülről

Több ezren ittak Srí Lankán egy koronavírus elleni csodaszerből, egy minisztert kórházba kellett vinni

Több ezren ittak Srí Lankán egy koronavírus elleni csodaszerből, egy minisztert kórházba kellett vinni

Veszélyessé váltak egy józsefvárosi ház lakásai: a lakók szerint egy építkezés, az építtető szerint a ház alapállapota miatt

Veszélyessé váltak egy józsefvárosi ház lakásai: a lakók szerint egy építkezés, az építtető szerint a ház alapállapota miatt