szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár 100 milliárd forinttal nem tud elszámolni a brókerház, és évtizedekig hamisíthatták az adatokat a jegybank gyanúja szerint.

Súlyos problémákat talált a felügyeleti jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Bank a Buda-Cash Brókerháznál. A gyanú szerint másfél évtizedes visszaélési gyakorlatra bukkantak a Buda-Cash Brókerháznál a jegybanki vizsgálat során, előfordulhat, hogy meghamisították az adatszolgáltatást – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank sajtótájékoztatóján a Portfolio tudósítása szerint. (A brókercéget 1995-ben alapították, a brókerház nem tud elszámolni hatalmas összeggel, amely akár elérheti a 100 milliárd forintot is, állították az MNB-ben.

A Buda-Cash és az ügyfelei sokat buktak a svájci frank árfolyamküszöbének (1,2 az euróval szemben) január közepi elengedése nyomán. A jegybankban azonban azt hangsúlyozták a mai tájékoztatón, hogy nem látnak közvetlen összefüggést a frankos probléma és a mostani vizsgálat között, az igazi problémának az MNB-sek azt mondták, hogy az adatszolgáltatások nem a valós helyzetet tükrözik. A gyanújuk szerint a Buda-Cash nem tud elszámolni minden értékpapírral az ügyfelei felé.

A jegybank feljelentést tett a Nemzeti Nyomozóirodánál.

©

A Buda-Cash engedélyét azonnali hatállyal felfüggesztette a jegybank, miután visszaélésgyanús esetek jutottak a tudomására. A jegybanki sajtótájékoztatón többször kiemelték, hogy nem bizonyítottak ezek az állítások, csak erős a gyanú, a vizsgálat pedig akár hónapokig is eltarthat (de nem akarják elhúzni).

A Buda-Cash Brókerház tulajdonosaihoz köthető BRB Bankcsoport szintén felügyeleti biztosokat küldött a jegybank. A Portfolio becslése szerint a DRB-nél körülbelül 100 ezer ügyfél lehet, a brókerháznál 10-15 ezer. A jegybank hangsúlyozza, hogy a hazai bankrendszer stabilitását nem érinti a mostani helyzet, mert a BRB-csoport mérlegfőösszege az egész bankrendszeren belül kevesebb mint 1 százalék.

Legalábbis furcsa

Mindenesetre furcsa, hogy ötévente vannak átfogó ellenőrzések a pénzügyi vállalkozásoknál, és a legutóbbi, 2010-ben lezajlott vizsgálat a Buda-Cash Brókerháznál nem tárta fel a problémát. A jegybank erre azt a magyarázatot adta ma, hogy a felügyelet új integrált eszköztára miatt tudták most kibuktatni a hibát.

A Buda-Cash honlapján az olvasható, hogy az ügyfélfogadás szünetel, nem fogadnak el transzferre, utalásra és kötési ügyletekre vonatkozó megbízást sem. A befektetésekkel kapcsolatos intézkedési lehetőségekről a jegybank által kirendelt felügyeleti biztos rendelkezik, kérdéseket emailben lehet küldeni a brókerháznak.

A pénznek csak egy részét látják viszont az ügyfelek

A Portfolio ismerteti, hogy az ügyfelek pénze hogyan van biztosítva. Az ügyfélszámlákhoz a hozzáférési jogosultságot korlátozták. Abban a szélsőséges esetben, ha a Befektető-védelmi Alap tagja (a Buda-Cash is tag) az ügyfélkövetelést fedezet hiányában nem képes kiadni, akkor az alap kisebb segítséget jelenthet az ügyfeleknek. A BEVA a kártalanítást pénzben nyújtja. Ha a kártalanítás értékpapír után jár, összege az értékpapírnak a felszámolás kezdő időpontját megelőző száznyolcvan nap átlagárfolyama alapján kerül kiszámításra. Tőzsdei vagy tőzsdén kívüli árfolyam hiányában a kártalanítás alapjául szolgáló árat a Beva igazgatósága állapítja meg, szükség esetén szakértő bevonásával.

A kártalanítási feltételek fennállása esetén a Beva - befektetőnként és összevontan - legfeljebb 20 ezer euró összeghatárig fizet kártalanítást. Az euróban meghatározott összeghatárnak forintra történő átszámítása a felszámolás kezdő időpontjának napján érvényes MNB devizaárfolyamon történik. A kártalanítás mértéke egymillió forint összeghatárig száz százalék, egymillió forint összeghatár felett egymillió forint és az egymillió forint felett rész kilencven százaléka.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy ügyfél befektetését egy csőd esetén a mostani 305,8-as euró/forint árfolyammal számolva 3270 euróig (1 millió forintig) 100 százalékban kártalanítják. Ezen túl az ügyfél befektetése 16730 euróig 90 százalékig biztosított, vagyis ezen összeg után 15 057 eurót kap vissza a Bevától.

Így 20 ezer eurós befektetéséből egy ügyfél biztosítva is csak 18327 eurót lát viszont, vagyis 1673 eurós veszteséget könyvelhet el rajta.

Amennyiben az ügyfélnek kombinált betétje van (tehát a befektetés betétet és értékpapírt is magába foglal), akkor a betétek esetében az OBA, az értékpapírok esetében pedig a BEVA áll helyt. Az OBA védelme az euróban, az Európai Unió vagy az OECD valamelyik tagállamának törvényes fizetőeszközében elhelyezett betétekre is vonatkozik.

A tulajdonosi érdekkörhöz tartozó négy bank ügyfelei is szitkozódhatnak

A DRB-csoport négy bankjánál (a BRB BUDA Regionális Bank,a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank,a Dél-Dunántúli Takarék Bank és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank) szigorúan korlátozza az MNB a pénzkivételt. Ügyfelenként egymillió forintot engednek kivenni. Közben 120 milliárd forint parkolhat ennél a négy banknál. A DRB-csoportnál ugyanúgy felügyeleti biztosok vették át az irányítást, mint a Buda-Cash Brókerháznál.

Razzia a brókercégnél

Az MNB hétfő este függesztette fel azonnali hatállyal a Buda-Cash tevékenységét, felügyeleti biztosokat rendelt ki a brókercéghez, és hétfő este készenléti rendőrök szálltak ki a brókercég Ménesi úti központjához.

A felügyeleti biztosok kedden átvették az intézmény irányítását az igazgatóságtól. A cég tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa ideiglenes intézkedés keretében függesztette fel azonnali hatállyal. Az ideiglenes intézkedést az érdekeltek – elsősorban a befektetők – halaszthatatlan védelme indokolta az MNB közleménye szerint. Az intézkedés idejére nem rendelkezhetnek az ügyfelek értékpapírjaival és pénzeszközeivel.

©

Tekintve, hogy az ügyben bűncselekmény gyanúja is felmerült, az MNB hétfőn az illetékes rendőr-főkapitányságnál büntető feljelentést tett.

A kiérkező rendőrök hétfő este  a ki- és belépést is megtiltották. Az újságírókat késő este elhajtották a a helyszínről, éjjel tizenegykor visszatérve oda viszont már senki sem volt ott.

1995 óta működik a Buda-Cash

A Buda-Cash független, magyar tulajdonú brókercég. Honlapja szerint 1995 májusában alapították, és megalakulása óta tagja a Budapesti Értéktőzsdének. A budapesti központja mellett 11 városban van fiókja és közel 200 munkatárssal rendelkezik. Ügyfelei magyar magánbefektetők, valamint kis- és középvállalkozások, akik számára teljes körű befektetési szolgáltatást nyújt.

A nyilvános cégadatok szerint a Buda-Cash a legutolsó lezárt üzleti évében, 2013-ban 584 millió forint adózás utáni eredményt ért el az előző évi 105 millió forint után. A befektetési szolgáltatási tevékenységből származó bevételei 3,855 milliárd forintot értek el 2013-ban, a befektetési szolgáltatási tevékenység eredménye pedig 2,785 milliárd forintot tett ki.

A Budapesti Értéktőzsde adatai szerint összforgalma alapján a Buda-Cash a nyolcadik legnagyobb tőzsdei forgalmazó, a részvénypiacon pedig a hetedik helyet érte el 2014-ben, 147,7 milliárd forintos részvénypiaci és 148,5 milliárd forintos azonnali piaci forgalommal. A származékos szekcióban az egyedi részvények határidős piacán a legnagyobb forgalmat bonyolította tavaly.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Figyelmeztet az MNB: Baj lehet a fintech cégeknél vezetett számlákkal

Figyelmeztet az MNB: Baj lehet a fintech cégeknél vezetett számlákkal

Nem találtak koronavírust, újra járnak a vonatok Olaszország és Ausztria között

Nem találtak koronavírust, újra járnak a vonatok Olaszország és Ausztria között

A vírus bírja tovább, vagy a kínai gazdaság?

A vírus bírja tovább, vagy a kínai gazdaság?