szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Atombombát dobott le a svájci jegybank: feladják az 1,20-as árfolyamküszöböt, azaz hagyják felértékelődni a frankot, de közben -0,75 százalékra vágták az irányadó kamatot. A forint történelmi mélypontra esett a svájci frankkal, és az euróval szemben is. A frankkal szemben percek alatt 100 forintot gyengült a forint, az euróval szemben pedig történelmi mélypont alakult ki 326 forintnál. Az árfolyam 12 óra után ugyanakkor kissé erősödött és stabilizálódott is.

Felrobbantak a világ devizapiacai arra a hírre, hogy a svájci jegybank váratlanul feladja az 1,20-as árfolyamküszöböt, azaz hagyják felértékelődni a frankot, de közben -0,75 százalékra vágták az irányadó kamatot.

A hírre hatalmas erősödésbe kezdett a frank a dollárral és az euróval szemben is, bő húsz százalékkal ment feljebb az árfolyam. A frank a forinttal szemben is kilőtt: hirtelen 400 forint fölé lőtt az árfolyam.

©

Volt olyan devizakereskedési portál, ahol 484,23 forintig ugrott el a svájci frank árfolyama. Az euróval szemben is gyengült a forint, itt meglett az újabb történelmi mélypont: 326 forintot kellett adni egy euróért.

A percek alatt lezajlott hatalmas árfolyamváltozás után azonnal elkezdtek némiképp korrigálni a piacok, de még így is komoly pluszban van a frank.

A svájci jegybank lépése után negyedórával az addigi 1,2 euró/frank árfolyam 1 lett, vagyis már ugyanannyit ér az euró, mint a frank.

"RIP forint"
Az internet népe is azonnal lereagálta a forint zuhanását. A közösségi médiában többen is elkezdték temetni a magyar fizetőeszközt, emellett sokan már el is kezdtek aggódni, hogy mennyivel nő a tőketartozásuk, törlesztőjük.

A magyar fizetőeszköz árfolyama bő 20 perccel a lépés után az euróval szemben 324, a frankkal pedig 311 fölé szaladt.

Ezt írta a svájci jegybank

A svájci jegybank közleményében azt írja, hogy a minimum árfolyamot abban az időszakban vezették be, amikor a svájci frank jelentősen volt felülértékelt, illetve nagyfokú bizonytalanságok mutatkoztak a pénzpiacokon. Ez a kivételes és ideiglenes intézkedés megvédte a svájci gazdaságot a súlyos károktól a közlemény szerint. Bár a svájci frank még mindig magasan jár, a jegybank szerint a fizetőeszköz túlértékeltsége egészében véve csökkent a minimum árfolyam bevezetése óta. A gazdaság emellett profitálni tudott a kialakult helyzetből, és alkalmazkodni tudott az új szituációhoz.

A jegybank megjegyzi, hogy az utóbbi időszakban növekedtek az eltérések a monetáris politikákat illetően a különböző fizetőeszközöknél, ez a trend pedig várhatóan még hangsúlyosabbá válik. Az euró jelentősen gyengült a dollárhoz képest, ez pedig azt okozta, hogy a frank gyengült a dollárral szemben. Mindezt látva a svájci jegybank arra jutott, hogy a minimum árfolyam előírása és betartatása az euróval szemben már nem indokolható. A svájci jegybank azt is közölte, hogy monetáris politikájának meghatározásában továbbra is figyelembe veszi az árfolyam alakulását, és ha kell, akkor aktív marad a devizapiacon is, hogy így befolyásolja a monetáris feltételeket.

Azért lesz majd itt visszarendeződés

Intenzív most a kilengés, de stabilizálódni fog az árfolyam – fejtette ki Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője. Az elemző arra számít, hogy bár szerinte a magyar jegybanknak nincs ellenére a gyenge forint, a durva kilengéseket nem tolerálják. Ha 320 forint alatt maradt volna a forint, akkor akár még egy kamatcsökkentés benézhetett volna, de ha itt marad az árfolyam, akkor kamatcsökkentés nem képzelhető el. Ürmössy arra számít, hogy elképzelhető, a jegybankból is megszólal valaki, hogy nyugtassa a piacokat, ám előbb ők is minden bizonnyal még tájékozódnak.

Kik járnak rosszul az árfolyam elszállásával?
Foghatják a fejüket a svájci frank és az euró elszállása miatt azok, akiknek devizában vagy devizaalapon felvett autóhitelük, személyi hitelük, folyószámlahitelük vagy áruhitelük van. Ők ugyanis kimaradtak a forintosítási törvényből, így az év elejétől hatályos rögzített árfolyamú törlesztésből is.

Nagy kérdés még az is az Erste vezető elemzője szerint, hogy milyen mértékben gyűrűzik be a forint gyengülése a fogyasztói árakba. Az elmúlt években azt láttuk, hogy a begyűrűzés mértéke mérsékelt maradt. Az Ersténél azonban arra számítanak, hogy a belső kereslet élénkülni fog, és így tér nyílhat arra, hogy a fogyasztói árakat valamelyest gyorsabb mértékben emeljék az üzletláncok. Emellett fontos figyelembe venni azt is, amennyiben a forint a dollárral szemben is gyengül, akkor az kismértékben ellensúlyozhatja az olajárak esését. Ennek ellenére egyelőre arra számítanak az Ersténél, hogy idén nyomott marad az infláció Magyarországon.

Ezért dönthetett úgy a svájci jegybank, hogy feladja az árfolyamot

A Napi.hu azt írja, hogy a svájci jegybankot az Európai Bíróság szerdai állásfoglalása mozgathatta meg. E szerint a bíróság nem fog akadályt gördíteni az Európai Központi Bank (EKB) várható mennyiségi lazítási programjának útjába.

©

A minimum árfolyam, árfolyamküszöb az elmúlt 3 évben sikeresen védte meg a frankot a felértékelődéstől, az erre játszó spekulációktól. Az utóbbi időszakban azonban, ahogy a piac egyre inkább kezdte beárazni az idén várható masszív EKB-s mennyiségi lazítási programot, a kurzus leragadt az 1,2-es szint közelébe, és a svájci jegybank folyamatos frankvásárlásokra kényszerült. Decemberben a svájci jegybank negatív kamatlábat vezetett be, így akarták enyhíteni a frankra nehezedő nyomást.

A frank felértékelődésének negatív hatásai a svájci gazdaságra az exporton keresztül a gazdasági növekedés lassulása, valamint a dezinflációs-deflációs folyamatok felerősödése lehetnek.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fizeti szurkolói koronavírustesztjét a DAC a vasárnapi örökrangadó előtt

Fizeti szurkolói koronavírustesztjét a DAC a vasárnapi örökrangadó előtt

Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet

Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet

48 újabb áldozata van a járványnak, 1423 fertőzöttet találtak

48 újabb áldozata van a járványnak, 1423 fertőzöttet találtak