szerző:
hvg.hu

Az aranyparti lakóparkban az utóbbi években összesen öt ingatlan vásárolt Simicskó családja, ezek közül egy van a KDNP-s államtitkár, négy pedig 70 év feletti szülei nevén. Bár az Emmi szerint a Simicskó-szülők nem tartoznak elszámolással, a minisztérium közölte, hogy Simicskó édesapja sikeres üzletember volt, és már fia politikai felemelkedése előtt több ingatlannal rendelkezett. Simicskó István visszautasítja a portál állításait és az Emmi közleményében jelezték: megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Simicskó Istvánnak egy, hetven év feletti szüleinek négy lakása van egy elegáns siófoki lakóparkban, közvetlenül a Balaton partján – derítette ki az Átlátszó. A lap fotót is közölt a lakóparki épületek csengőiről: az egyik épületben három, a másikban egy esetben szerepel a Simicskó név.

Idősebb Simicskó és felesége 2008-ban várásolt a lakópark egyik épületében egy 58 négyzetméteres lakást, majd 2009-ben egy másik épületben két 58 négyzetméteres lakást vettek. 2014-ben pedig egy 77 négyzetméteres lakást vásárolt a lakóparkban Simicskó István édesapja.

©

Mind az öt lakást a projekt beruházójától, a Sajgó Sándor többségi tulajdonában lévő Ceminvest Kft.-től vették.

A lakóparkban még eladó lakások egyikét 496 ezer, a másikat 640 ezer forintos négyzetméteráron kínálják. A kettő átlagából számolt 568 ezerrel számolva a KDNP-s államtitkár szülei tulajdonában álló négy, összesen 251 négyzetméter alapterületű lakás együttes értéke körülbelül 142,5 millió forint lehet.

Káosz a vagyonbevallásban

Nyilvános adatokból nem derül ki, hogy Simicskóék miből vették az elmúlt évben az újépítésű aranyparti lakásokat. A szülők nevén van ezek mellett egy 2500 négyzetméteres pilisszentiváni ingatlan, valamint egy II. kerületi lakás is. Ez utóbbiak 2010-ben, illetve 2011-ben az Emmi sportért felelős államtitkárának vagyonbevallásába is bekerültek, Simicskó István utóbb azt mondta, hogy tévedésből, mert ezek valójában szintén a szülei nevén vannak.

Idén januári bevallásában a sportért felelős államtitkár leírta, hogy a II. kerületi ingatlant eladták, az érte kapott 19,5 millió forintot pedig kincstárjegyekben kötötték le.

A négy siófoki ingatlan, a Simicskó-szülők állandó lakcímeként megadott II. kerületi lakás, valamint az általuk 2006-ban vásárolt 808 nm-es, és 2014-ben vásárolt 519 nm-es pilisszentiváni ingatlan – mindkét telken egy-egy családi ház áll – egyaránt tehermentesek. Ez arra utal, hogy a család kölcsönfelvétel nélkül vásárolta ezeket. Tehát az államtitkár 75 éves édesanyja és 77 éves édesapja 2006 óta 6 értékes ingatlan vásárolt, ezek közül ketőtt véletlenül sajátjaként tüntetett fel Simicskó István.

Emmi: Egy élet tisztességes munkájával érte el

Az Átlátszó elküldte az üggyel kapcsolatos kérdéseit az Emmi sportért felelős államtitkárságra, ahol először is azt a választ adták, hogy "Államtitkár úr szülei nem közszereplők, külön háztartásban élnek, így nem kötelesek beszámolni a sajtónak vagyoni helyzetükről". Ugyanakkor leírták, hogy idősebb Simicskó István 57 éven át sikeres üzletember volt, kis- és nagykereskedelemmel foglalkozott, és soha nem kapott sem állami, sem önkormányzati vagy EU-s támogatást, illetve megrendelést. "Amit elért, egy élet tisztességes munkájával és a törvényt szem előtt tartva tette" – írták.

Hozzátették, egy sikeres biztonságtechnikai kft. ügyvezető igazgatójaként is tevékenykedett, és már az előtt több ingatlanja volt, hogy a fia politikussá vált volna.

Az ügy további részleteiről az Átlátszón olvashat.

Simicskó jogi lépéseket tesz

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkársága a cikkre reagáló közleményében közölte: habár Simicskó István szülei nem közszereplők, a nyilvánosan hozzáférhető földhivatali és cégbírósági adatokból "egyértelműen nyomon követhető" vagyonosodásuk.

Kitértek arra, hogy az államtitkár édesapja 57 évig foglalkozott kereskedelemmel, 1981 óta magánvállalkozó. Sikeres kereskedőként jelentős magánvagyonra tett szert. Törvényesen szerzett jövedelmét mindig is ingatlanokba fektette: a ’80-as évek óta több mint 30 ingatlant vásárolt. Az ingatlanokat felújítást, renoválást követően értékesítette, de több lakóingatlant saját beruházásban épített fel, majd eladta azokat. Vállalkozásai mellett ezekből az adásvételekből, illetve az ingatlanok bérbeadásából is származott törvényes jövedelme - olvasható a közleményben

Az államtitkárság közleményében hangsúlyozta: Simicskó István családtagjainak, közeli hozzátartozóinak vállalkozásai soha nem kaptak állami, önkormányzati támogatást, vagy megrendelést, nem pályáztak uniós forrásokra és soha nem vettek fel hitelt. Az államtitkár gyermekei sem rendelkeznek ingatlantulajdonnal - tették hozzá. 

Közölték: Simicskó István megteszi a szükséges jogi lépéseket a portál "valótlan állításai miatt".

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Lesz politikai reklám a kampányidőszakban az RTL Klubon

Lesz politikai reklám a kampányidőszakban az RTL Klubon

Ferenc pápa szavaival oktatta Orbánt egy néppárti politikus, akit korábban „hasznos idiótának” nevezett

Ferenc pápa szavaival oktatta Orbánt egy néppárti politikus, akit korábban „hasznos idiótának” nevezett

Súlyosbították Radovan Karadzic ítéletét, élete végéig börtönben marad

Súlyosbították Radovan Karadzic ítéletét, élete végéig börtönben marad

Papi pedofília eltussolásáért ítélték el, de Ferenc pápa nem fogadta el a lemondását

Papi pedofília eltussolásáért ítélték el, de Ferenc pápa nem fogadta el a lemondását

Gyógyszer-túladagolással ölte meg férjét egy nő Fejér megyében

Gyógyszer-túladagolással ölte meg férjét egy nő Fejér megyében

Nem jött be a Facebook újítása, továbbra is túl gyakran a szemetet osztják a felhasználók

Nem jött be a Facebook újítása, továbbra is túl gyakran a szemetet osztják a felhasználók