szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Potom áron adott el egy gellérthegyi luxusingatlant a Szíjj Lászlóval kapcsolatban álló zavaros hátterű Tief Terrának a főváros, írja a Figyelő. A lap szerint az adásvételt rekordgyorsasággal zavarták le, valódi versenytárs nélkül vette meg a külföldön bejegyzett cég és a pletykák szerint a Duna-Aszfalt Kft. tulajdonosának villája épül a telken, a kivitelező pedig Mészáros Lőrinc vállalata.

Áron alul jutott hozzá egy budapesti luxusingatlanhoz a zavaros hátterű cég – írja a Figyelő. Korábban a hvg.hu is megírta, hogy a Gellérthegyen fekvő Bérc utcai telek korábban közparkként funckionált, egészen 2012-ig, amikor is Bagdy Gábor (KDNP) pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes javaslatára az értékesíthető ingatlanok közé sorolták.

A Gellérthegy ékköve

Ebben az sem gátolta meg a fővárost, hogy UNESCO világörökség területről van szó, ugyanis a fővárosi kormányhivatal indoklása szerint a Bérc utca 6/B beépíthető és olyan építészeti alkotás kerül majd felépítésre, amely nem károsítja a terület összképét. A Bérc utca az ország egyik legdrágább utcája: lélegzetelállító panoráma nyílik a városra, így nem véletlen, hogy itt csak a leggazdagabbaknak van házuk, a többmilliós sport- és luxusautók a mindennapok részei. Itt bérel lakást Szíjj László, a Duna Aszfalt tulajdonosa és a Dolcer-alapító Gattyán Györgynek is van ingatlanja az utcában.

A hetilap értesülései szerint rekordgyorsasággal készült el az 1620 négyzetméteres telek értékbecslése, ennek során viszont nem vették figyelembe a szomszédos ingatlanok értékét: kalkulációk szerint a szóban forgó telken egy kész épület 2 milliárdot is megérhet majd. A potom áron meghirdetett ingatlan 2012. decemberében került árverésre, de mindössze ketten licitáltak: a Tief Terra Kft. és az Albers Ingatlan Kft. – azonban az utóbbi cég visszalépett, így versenytárs hiányában kikiáltási áron a Tief Terráé lett a telek. Az Albers Ingatlant az árverés előtt néhány nappal alapították és később nulla forint árbevételellel meg is szüntették, azaz csak a telek megszerzésére hozták létre a céget.

Visszavonható az adásvétel

A Tief Terra is megér egy misét; a Figyelő információi szerint nem lehet tudni, kik a cég tulajdonosai. Csak annyit lehet tudni, hogy a Svájcban bejegyzett cég többször együtt dolgozott a Duna Aszfalttal, ami a korábban említett Szíjj László érdekeltségébe tartozik. A kapcsolat nem a véletlen műve, lap azt írja, a pletykák szerint épp Szíjj László háza épül a Bérc utva 6/B-n. Az építkezés tavaly októberben indult meg, a kivitelező pedig nem más, mint Mészáros Lőrinc vállalata.

A történetnek még nincs vége, ugyanis az adásvétel nem csak a gyanúsan alacsony vételár és a valódi versenyeztetés hiánya miatt lehet necces; a nemzeti vagyon értékesítéséről szóló jogszabály ugyanis kimondja, hogy nemzeti vagyon tulajdonjogát csak átlátható szervezet részére lehet átruházni – ennek a feltételnek pedig a Figyelő szerint Tief Terra közel sem felel meg. Az ügylet sok hasonlóságot mutat  a Juhász Péter által vizsgált V. kerületi ingatlanértékesítésekkel. A Figyelő szerint ha bármelyik aggályuk – vételár, versenyeztetés, átláthatóság – bebizonyosodna, akkor az adásvétel akár érvényét is veszíthetné.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vádat emeltek a menyasszonyát az eljegyzésükön összeverő férfi ellen

Vádat emeltek a menyasszonyát az eljegyzésükön összeverő férfi ellen

Az 55 év alatti franciákat nem oltják be a második AstraZenecával, mást kapnak helyette

Az 55 év alatti franciákat nem oltják be a második AstraZenecával, mást kapnak helyette

A válságban Brüsszel is engedékenyebb, amit Orbán is kihasznál a haverok javára

A válságban Brüsszel is engedékenyebb, amit Orbán is kihasznál a haverok javára