szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Csak az Orbán-kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) közötti megállapodás végleges, miszerint törvény születik a bankadó 2016-2019 közötti csökkentéséről, így ettől a kötelezettségétől a magyar kormány már nem léphet vissza – így nyilatkozott a HVG-nek a megállapodást összehozó osztrák Erste bankcsoport elnök-vezérigazgatója, Andreas Treichl. Arról viszont még folynak a tárgyalások – mondta –, hogy a kormány és az EBRD milyen feltételekkel szerez 15-15 százalékos részesedést a magyarországi Erstében.

Ha nem sikerül megegyezniük, akkor sem a kormány, sem az EBRD nem lesz Erste-tulajdonos – tette egyértelművé a bécsi bankár. Arra a kérdésre, visszajár-e az Erste-pakett, ha mégsem lenne bankadócsökkentés azt követően, hogy a kormány már birtokon belülre került a magyarországi leánybankban, az volt a válasz, hogy soha nem lehet százszázalékos garanciát kapni üzleti partnerek között.

Andreas Treichl
©
Treichl elárulta, a tárgyalásokon Orbán Viktor szorgalmazta, hogy a kormány – miután már megkaparintotta az MKB Bankot és a Budapest Bankot – az Erstébe is beszálljon, az Erste pedig ezt azért nem ellenzi, hogy így is jelezze: perspektivikus piacnak tekinti Magyarországot.  A bank vállalta, hogy 550 millió euró hitelt nyújt a következő három évben közalkalmazottaknak, őstermelőknek, valamint energiahatékonysági programokra.

A bankvezér kijelentette, hogy szeretnének növekedni Magyarországon, de a Szberbankra nem pályáznak, szemben a Citibank 2015 végén kiárusítandó magyarországi lakossági üzletágával, melynek megvételénél azonban az ár rendkívüli fontosságú.

A teljes interjú a friss HVG-ben olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
3000 éves felfedezés került elő Izraelből

3000 éves felfedezés került elő Izraelből

Az újfajta arcmaszk szanaszét süti a beáramló koronavírust

Az újfajta arcmaszk szanaszét süti a beáramló koronavírust

Megadta magát a férfi, aki túszul ejtett hat gyereket Szentpéterváron

Megadta magát a férfi, aki túszul ejtett hat gyereket Szentpéterváron