szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányzati szektor EU-módszertannak megfelelően számolt hiánya tavaly 829,1 milliárd forint, a GDP 2,6 százaléka volt, ami 95,1 milliárd forinttal, GDP-arányosan 0,1 százalékponttal magasabb, mint az előző évi – jelentette előzetes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A kormányzati szektor adóssága az év végén 24 525 milliárd forint volt, a GDP 76,9 százaléka – közölte az MNB adataira hivatkozva a KSH

A hivatal bejelentette, hogy a túlzotthiány-eljárásról szóló jogszabálynak megfelelően, a nemzeti számlák európai rendszerében (ESA 2010) foglalt módszertani előírásoknak megfelelően számolt adatokat jelentette az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak.

Tavaly a bevételek 7,3 százalékkal növekedtek, bővültek a jövedelemadó-bevételek (7,8 százalékkal), a társadalombiztosítási hozzájárulások (7,5 százalékkal), valamint a termelési és importadók (7,1 százalékkal), utóbbin belül az áfabefizetések 11,8 százalékkal nőttek.

A kiadások 7,6 százalékkal növekedtek, ezen belül a legnagyobb mértékben (25,4 százalékkal) az úgynevezett felhalmozási kiadások. A folyó termelőfelhasználás 12,5, a munkavállalói jövedelem 11,3 százalékkal emelkedett. A kamatok 4,2 százalékkal csökkentek, a pénzbeni társadalmi juttatások pedig változatlanok maradtak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!