szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2011 óta nyomoznak a győri ETO Park ügyében, még az Orbán-kormány korábbi nemzeti fejlesztési minisztere, Fellegi Tamás kezdeményezett feljelentést a stadionhitel ügyében – olvasható az Indexen, valamint a Népszabadságban. Az akkori feljelentést azonban nem találják.

Az Index emlékeztet, hogy 2011. július 5-én sajtótájékoztatót tartott a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 2010-ben hivatalba lépett vezetősége. Baranyay László elnök-vezérigazgató elmondta, hogy alaposan átvizsgálták az állami bank elmúlt nyolc évben kötött szerződéseit, és számos gyanús esetre bukkantak, „amelyeknek skálája a csalástól és a sikkasztástól a hűtlen kezelésig terjed”. A gyanúsnak ítélt hitelszerződések között volt az ETO Parkról szóló megállapodás, amelyet az MFB a Quaestor-csoporthoz tartozó céggel kötött.

A Népszabadság szerint az MFB a tulajdonosi jogokat gyakorló Fellegi Tamás fejlesztési miniszternek továbbította a vizsgálati anyagot. Fellegi kezdeményezésére Navracsics Tibor igazságügyi miniszter vizsgálatra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, és a Kehi tett feljelentést, melynek nyomán hűtlen kezelés és tartozás fedezetének elvonása miatt állítólag hat büntetőeljárás indult, köztük az ETO Parkkal kapcsolatban is.

Az Index úgy tudja: kihallgatták a bank szinte minden régebbi vezetőjét és azokat az alacsonyabb beosztású tisztviselőket, akiknek közük lehetett a Gyurcsány-korszakban kiadott hitelekhez. A hitelt megkapó Quaestor-csoport vezetőjét, Tarsoly Csabát azonban sosem idézték be. Jóllehet a fideszes politikusok mostani megnyilatkozásai szerint a Quaestor nem törlesztette a hitelt, amiről nehezen elképzelhető, hogy egy nyomozás során ne merüljön fel információ. 

©

Az ETO-nyomozás további furcsasága, hogy a Kehi szerint az eljárás a mai napig nem ért ugyan véget, mégis új feljelentést tett. Azt viszont nem árulták el, hogy az egy hete tett újabb feljelentésben a régi vizsgálatot használták-e fel – olvasható az Indexen.

A Népszabadság szerint a Kehi annak idején panasszal élt amiatt, hogy a BRFK a hat ügyből kettőt ezzel az indoklással szüntetett meg: "a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény, és az eljárás folytatásától sem várható eredménye". A Kehi panaszát azonban az ügyben illetékes Fővárosi Főügyészség elutasította. A többi ügyben továbbra is nyomoznak, a két megszüntetett eljárás közül valószínűleg egyik sem az ETO Parkhoz kapcsolódott.

Az is furcsa, hogy nem találják az MFB 2011-es feljelentését – erről az Index és a Népszabadság is ír.

Az Index szerint a rendőrségnél nem találják az ügy nyomozati anyagait, az ügyészség pedig annyit közölt, hogy hozzájuk nem érkezett feljelentés, pedig az MFB-sek visszaemlékezései szerint az nyomozó ügyészség Zrínyi utcai épületébe jártak a kihallgatásokra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Százmilliós büntetést kapott a BioTech USA és a JLM

Százmilliós büntetést kapott a BioTech USA és a JLM

Oligarchafrász Londongrádban: az oroszok otthon érzik magukat Nagy-Britanniában

Oligarchafrász Londongrádban: az oroszok otthon érzik magukat Nagy-Britanniában

Orosz hackerek törhették fel a volt brit külkereskedelmi miniszter e-mail-fiókját

Orosz hackerek törhették fel a volt brit külkereskedelmi miniszter e-mail-fiókját