szerző:
Szekeres Szabolcs - Baksa Roland
Tetszett a cikk?

Bűnszervezetben elkövetett áfacsalással gyanúsítják Mikóczy Zoltánt – tudta meg a hvg.hu. Társaival régóta csalhattak áfát cukorral. Prominens magyar nagyvállalatok szálltak be az Overdose ügyeivel foglalkozó cégébe, ott van az OTP Bank, a Mol, a Közgép, a CIG Pannónia és a Demján Sándor nevével fémjelzett Euroinvest. A román hatóságokkal már egyszer meggyűlt a baja Mikóczynak.

Nagy hal akadt az adóhatóság hálójába, a sokáig sztárolt, magyar csodalóként emlegetett csődör, Overdose gazdáját, Mikóczy Zoltánt bűnszervezetben elkövetett adócsalással gyanúsítják – tudta meg a hvg.hu.

Az áfacsalási mechanizmus jól ismert
Az áfacsalási trükk a hatóság gyanúja szerint a szokásos. Külföldről (Szlovákiából, Lengyelországból, Csehországból) szereztek be cukrot fiktív magyar cégek nevében, az árut átfuttatták céghálózatokon, fiktív számlákkal fedezték az ügyleteket.

Hétfőn egy, a korábbiaktól semmiben sem elütő közleményben adta hírül a Nemzeti Adó- és Vámhatóság, hogy nemrégen cukorral kereskedő bűnszervezetre csaptak le, átfogó akció keretében vállalkozókat, könyvelőket, a bűnszervezetet segítő ügyvédet hallgattak ki gyanúsítottként, és 11 embert előzetes letartóztatásba is helyezett a bíróság.

Az áfacsalási összeg a gyanú szerint ilyen országos ügyekhez képest nem túl nagy, 1,2 milliárd forint. A közleményben szó volt arról, hogy két szlovák állampolgár is előzetesbe került, de semmi továbbit nem árult el az adóhivatal a személyekről.

A hvg.hu kiderítette, hogy az egyik szlovák állampolgár Mikóczy Zoltán. Helybéliekkel és az ügyet jól ismerőkkel beszélgettünk, mivel a NAV munkatársai 60 helyszínen tartottak házkutatást, sokan látták, hol jártak a pénzügyőrök, nyomozók. Múlt héten kedden, április 14-én volt az akció, Mikóczyt pedig egy kiskőrösi hotelből vitték el a NAV-osok.

Tud valamit az ügyről? Ismeri Mikóczy Zoltán és társainak kereskedési módszerét? Tudja még, kik voltak a gyanú szerinti áfacsalásban? Hova ment a cukor? Kérjük, írjon az [email protected] címre. Köszönjük.

A Kecskeméti Járásbíróság a hvg.hu érdeklődésére elismerte, hogy Mikóczy Zoltán egyike a gyanúsítottaknak, ő is előzetes letartóztatásban van. Április 16-án, vagyis két nappal a NAV-os akció után határoztak 11 személy előzetesbe tételéről „bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt.” (Egyelőre 30 napig vannak előzetesben a gyanúsítottak, ez a szokásos eljárás, illetve az első fokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig vannak előzetesben.) „A gyanúsított személyek között Mikóczy Zoltán mellett egy másik szlovák állampolgár is érintett.”

Overdose gazdájával, Mikóczy Zoltánnal
©

Ha bűnösnek találják Mikóczyt és társait, 5-10 év közötti szabadságvesztéssel sújthatják őket.

Az ügyeskedők régóta űzték az ipart, erre utal a bíróság. „A gyanúsítottak többségénél az előzetes letartóztatás indokául szolgált azon körülmény is, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a gyanú tárgyát képező bűncselekményeket hosszabb időn keresztül, üzletszerűen, szervezett keretek között látszanak megvalósítani, erre tekintettel szabadlábon hagyásuk esetén újabb bűncselekményt követnének el.”

Nagy magyar cégek vezetői fotózkodtak vele

Az, hogy a hivatalosan szlovák állampolgár Mikóczy Zoltán a gyanú szerint áfacsalási ügybe keveredett, most sokakat hozhat kínos helyzetbe. 2010 márciusában öt prominens magyar nagyvállalat beszállt Mikóczy cégébe, amelyik Overdose ügyeit intézte. Az Overdose Vagyonkezelő Kft.-ben mind a mai napig Mikóczy 50 százalékos tulajdonos, de 10-10 százaléka van az OTP Banknak, a Molnak, a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Euroinvestnek, a Simicska–Nyerges-cégbirodalomhoz tartozó Közgépnek és a jobboldalhoz sorolt gazdasági üzletemberek által létrehozott CIG Pannóniának.

Mikóczynak nem először gyűlik meg a baja az adóhatósággal. Korábban, a 2010-es évek előtt Romániában voltak zűrös ügyei. Csődbűntett, csalárd csőd, sikkasztás, csalás és okirat-hamisításra fejbujtás miatt emelt vádat 2009 októberében a román ügyészség Mikóczy és társa ellen, Mikóczyt akkor is előzetesben tartották. (A román hatóság gyanúja szerint Mikóczyék egy húsipari cégből akartak kivonni gépsorokat a felszámoló engedélye nélkül.) Mikóczy akkori ügyvédje a HVG-nek azt mondta, védencei ártatlanok. A nagyváradi törvényszék november 6-án egy év és hét hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte Mikóczy Zoltánt, társára pedig két év két hónap ugyancsak letöltendő börtönbüntetést rótt ki elsőfokú ítéletében. Overdose tulajdonosát csődbűntett miatt ítélték el. A kiszabott büntetés szerint ugyanakkor a börtönbüntetés letöltése után mindkettőjüket kiutasították Romániából.

A törvényszék döntése ellen Mikóczy és társa is óvást emelt, ugyanakkor több ízben is szabadlábra helyezésüket kérték, melyet eddig a román igazságszolgáltatás egy ideig elutasított, de 2009 decemberében, a másodfokú tárgyaláson a kérésnek helyt adtak. Az akkori hír szerint Mikóczy és társa Magyarország felé vette az irányt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországnak 14 ezer milliárd forint uniós támogatás jutna, ha Orbán nem blokkolná a megegyezést

Magyarországnak 14 ezer milliárd forint uniós támogatás jutna, ha Orbán nem blokkolná a megegyezést

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután

Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután