szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jegybank visszavonta a Lombard Kft. által alapított Kézizálog Zrt. tevékenységi engedélyét. Az MNB szerint olyan kicsi cégről van szó, hogy a bedőlése nem jelent kockázatot a pénzügyi rendszerre nézve.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a társaság pénzügyi és működési helyzete miatt csütörtökön visszavonta a Kézizálog Pénzügyi Szolgáltató Zrt. pénzügyi szolgáltatási tevékenységre vonatkozó tevékenységi engedélyét. A jegybank közlése szerint egyúttal kezdeményezték a társaság felszámolását, illetve kirendelték felszámolóként a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló (PSFN) Nkft.-t.

Az MNB már idén januárban felügyeleti biztost rendelt ki a Kézizálog Zrt.-hez a pénzügyi vállalkozás helytelen hitelezési és refinanszírozási gyakorlata miatt, a PSFN felügyeleti biztosa pedig ismeretlen tettes ellen csalás bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett egy, a Kézizálog Zrt.-hez és leányvállalatához kötődő ügy kapcsán.

A jegybanki közlemény hozzáteszi, hogy a zálogcég ügyfélpénzeket és betéteket nem kezelt, és sem a társaság mérete, tevékenysége, sem az érintett refinanszírozó intézmények által esetlegesen elszenvedendő veszteség nem jelent kockázatot a hazai pénzügyi rendszerre.

Kedden a rendőrség őrizetbe vette a Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosát egy csalás gyanújával indult nyomozás keretében.

A korábbi hírek szerint legalább 4, de az is lehet, hogy akár 20 milliárd forintjuk után futnak a Lombard Kézizálogot hitelező bankok. A cég tulajdonosa egyébként önfeljelentést tett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálos baleset történt a 49-es főúton

Halálos baleset történt a 49-es főúton

Erdogan a piacokkal akar dacolni, és bedönti a török gazdaságot

Erdogan a piacokkal akar dacolni, és bedönti a török gazdaságot

Alig, hogy üzembe helyezték, máris üzemzavar történt az új iráni urándúsítóban

Alig, hogy üzembe helyezték, máris üzemzavar történt az új iráni urándúsítóban