szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (Mekh) nyilvános felhívást tett közzé a földgáz egyetemes szolgáltatók körében az engedélye visszavonását kérő két társaság, az E.on Energiaszolgáltató Kft. és a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. felhasználóinak ellátására. Közben az állami közműszolgáltató közölte, ettől függetlenül is már több tízezer gázfogyasztó kérte az átlépését az állami tulajdonú Főgázhoz.

A felhívásra az egyetemes szolgáltatóknak 20 munkanapjuk van ajánlatot tenni - közölte a Mekh. A beérkező ajánlatok értékelése után a hivatal az ellátásbiztonság szempontjai alapján választja ki a legkedvezőbbet. 

A Mekh a mérlegelés során előnyben részesítheti a kivonuló egyetemes szolgáltató teljes ellátási területének ellátására adott ajánlatot, illetve az olyan egyetemes szolgáltató ajánlatát, amelynek a működési engedélyében meghatározott ellátási területe kiterjed az E.on vagy a GDF Suez területére.

Amennyiben nem érkezik ajánlat, vagy az energiahivatal nem megfelelőnek ítéli a beérkező ajánlatokat az ellátásbiztonság és az ügyfélkiszolgálás legmagasabb szintjére törekedve jelöl ki átvevő egyetemes szolgáltatót vagy egyetemes szolgáltatókat. Az új szolgáltató kiválasztását követően az átadás-átvétel hónapokat vesz igénybe - ismételte meg a Mekh.

Abból, hogy az E.On és a GDF Suez visszaadja az egyetemes gázszolgáltatói engedélyét, egyenes út vezet arra, hogy a Főgáz hátán nyújtózkodó nemzeti közműszolgáltató hamarosan egyedül maradhat a szektorban, és így az állami cég lát majd el minden lakossági fogyasztót - írta korábban a hvg.hu.

A látszat azonban csal, mivel a most kialakult helyzetből az is épp ilyen reálisan következhet, hogy véget kell vetni a kormányzati rezsiharcnak, mert különben az állami szolgáltató beleáll a földbe. Korábbi cikkünkben azt is összefoglaltuk, ennek mi a magyarázata.

Szintén csütörtökön az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. közölte, hogy több tízezer gázfogyasztó már megindította átlépését a céghez, amelynek eredményeképpen a gázszolgáltatást biztosító Főgáz Zrt. ügyfeleinek száma elérheti a 900 ezret, ezzel több mint kétmillió állampolgár földgázellátását biztosítja. Hozzátették, hogy az átlépés folyamata nyolc naptól másfél hónapig tarthat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szabadság ára: a rendszerváltás és a hétköznapok - Drótvágó sorozat 5. rész.

A szabadság ára: a rendszerváltás és a hétköznapok - Drótvágó sorozat 5. rész.

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben

Koronavírus-fertőzöttek: napi rekord Ausztriában

Koronavírus-fertőzöttek: napi rekord Ausztriában