szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Quaestor-kártérítések kérdésének kezelésével Budapest megsérti az Erste, az EBRD és kormány között létrejött megállapodást, amelynek részeként az utóbbi kettő összesen 30 százalékos részesedést szerezhet az osztrák bank magyar leányában – mondta a napi.hu szerint az osztrák Erste Group vezérigazgatója, Andreas Treichl a Reutersnek. Azt is hozzátette viszont, hogy barátságos megállapodásra számít az ügyben.

Barátságos megegyezéssel zárulhat az a vita, ami a magyarországi bankok és a budapesti kormány között alakult ki a bedőlt Quaestor brókerház károsultjainak kártérítésével kapcsolatban – közölte Andreas Treichl, az Erste Group vezérigazgatója a Reuters szerint.

A beszámoló szerint, amelyet a napi.hu idézett, Treich nem akart spekulációkba bocsátkozni a költségekkel kapcsolatban, csupán annyit szögezett le, hogy az Erste Bank Hungary további Magyarországi létét nem érinti az ügy.

Álláspontja szerint ugyanakkor a kérdés kezelésével Budapest megsérti az Erste, az EBRD és kormány között létrejött megállapodást, amelynek részeként az utóbbi kettő összesen 30 százalékos részesedést szerezhet az osztrák bank magyar leányában.

A bankár úgy tudja, hogy az EBRD felvette a kapcsolatot a magyar kormánnyal az ügyben, és ennek alapján biztos benne, hogy Quaestor-kártérítéssel kapcsolatos vitát barátságosan fogják rendezni a következő hónapokban.

A Reuters az ügy hátterét összefoglalva azt írta, Magyarország kormánypártja arra kényszerítette a bankokat, hogy finanszírozzák az idén összeomlott brókercég károsultjainak kifizetendő összeget.

Ez tíz éven át évente 100 millió dollárjába, azaz mai árfolyamon közel 27 milliárd forintjába kerülhet a bankoknak – mondta az MNB egyik bankára a Reutersnek. Ennyivel kell felhizlalniuk az Országos Betétbiztosítási Alapot (OBA) és a Befektetővédelmi Alapot (Beva), amelyektől a kormány elvárja a kártérítést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Az átoltottságtól függetlenül alakulhatnak a német korlátozások

Az átoltottságtól függetlenül alakulhatnak a német korlátozások

Ha kíváncsi, hogyan hat a mentális állapotára a járványhelyzet, most kiderítheti

Ha kíváncsi, hogyan hat a mentális állapotára a járványhelyzet, most kiderítheti