szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyugdíjas vállalkozások és az állástalanok egy része többet kell hogy fizessen azért, hogy legyen egészségbiztosítása. A kamatadó is 15 százalékra apad, ugyanúgy, ahogyan a bérek utáni személyi jövedelemadó. Jön a növekedési adóhitel.

A már unalomig ismételt jövő évi adólépéseken túl van egy-két, eddig el nem mondott intézkedés a 2016-os adócsomagban. És egyetlen tehernövelés.

Magánszemélyek

Az egyetlen tehernövelés: az egészségügyi szolgáltatási járulék havi 6930 forintról 7050 forintra nő. (Az inflációnak megfelelően emelik.) Ezt azok fizetik, akiktől amúgy nem vonnak le egészségbiztosítási járulékot, ezért ha nem fizetnék ezt a havi 7 ezer forintos elvonást, akkor nem lennének jogosultak egészségügyi szolgáltatás igénybevételére. Például a nyugdíjas vállalkozók, akik nincsenek munkaviszonyban. És az a munkanélküli, aki nem kap álláskeresési támogatást és más egyéb szociális támogatást sem.

A személyi jövedelemadó kulcsa a mostani 16-ról 15 százalékra apad, közben korrigálják a családi adókedvezmény összegét mindenhol. (Ezek eredőjeként a havonként megspórolt adó a családi adókedvezménnyel változatlan marad.) A kétgyerekeseknél a gyerekenkénti havi adókedvezmény 10 ezerről 12 500 forintra nő.

A kamatadó is 15 százalékra mérséklődik.

Az áfánál a sertés tőkehús (magyarán a hentesnél, boltban megvett sertéshús) adókulcsa 27-ről 5 százalékra változik.

Vállalkozások

Jön a növekedési adóhitel. Ennek lényege, hogy ha jól megy a cégnek, egyre több profitot termel, akkor elhúzhatja az adó egy részének befizetését. Ha a megelőző évi adóalapot meghaladja az adóév adóalapja, akkor a különbség utáni adót a következő két év során elég befizetni.

A közműadónál is engedményt tesz a kormány. Az új nyomvonalon létesített közművezetékek, valamint a kifejezetten gyors (100 Mbps sebességű) szélessávú internet-szolgáltatás nyújtására alkalmassá tett vezetékek (vezetékszakaszok) után az adófizetési kötelezettség az üzembehelyezésüket követő 5 évvel később kezdődik.

A bankadónál az adóalap a 2009-es mérlegfőösszeg helyett a 2014. végi lesz, az adókulcs pedig jövőre az eddigi 0,53 százalék helyett jövőre 0,31, rá egy évre 0,21 százalék lesz.

A dohánycégeket terhelő átmeneti hozzájárulást állandó teherré teszik.

A háziorvosok, gyerekorvosok, fogorvosok számára a helyi önkormányzat az iparűzési adóból adhat kedvezményt.

Előírják, hogy a játékkaszinók játékadójának 3 százalékát játékosvédelmi vagy karitatív célra kell fordítani. „E rendelkezés alkalmazásában játékosvédelmi célnak minősül különösen a játékosok által ingyenesen, 0-24 óra között hívható telefonos ügyfélszolgálat (zöld szám) fenntartása, a játékosok részére a szociális ellátórendszer keretében elérhető közösségi ellátásokról szóló figyelemfelhívó, illetve folyamatos tájékoztatás biztosítása, valamint a szerencsejátékkal kapcsolatos, esetleges káros mentális, pszichikai vagy szociális hatások megelőzése, kezelése.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
5 pont katásoknak: ezekre mindenképpen figyeljen év végén!

5 pont katásoknak: ezekre mindenképpen figyeljen év végén!

855 lóerős lett a legdurvább Mercedes C-osztály

855 lóerős lett a legdurvább Mercedes C-osztály

Csak koronavírus ellen beoltott utasokat fogad a Qantas a nemzetközi járatain

Csak koronavírus ellen beoltott utasokat fogad a Qantas a nemzetközi járatain