szerző:
hvg.hu

A nemzetközi szervezetek beintettek Görögországnak - ezt közölte az ország kormányfője. A görögök így nem férnek hozzá ahhoz a pénzhez, amely nélkül csődbe mennek. És akár az eurózónából is kiléphetnek. A görög miniszterelnök egész délután Brüsszelben tárgyalt az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, a Eurogroup és az Európai Központi Bank vezetőivel. Este hat körül még mindig nem született eredmény.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Nem fogadták el a nemzetközi szervezetek (IMF, Európai Bizottság, Európai Központi Bank) a görög kormány intézkedéscsomagját – a Business Insider cikke szerint ezt közölte dél előtt nem sokkal Alexisz Ciprász görög miniszterelnök. Ez azért nem jó hír, mert így nem lesz mit elfogadni az eurózóna pénzügyminisztereinek szerda esti tanácskozásán, amivel azt tervezték, ráütik a pecsétet a görög mentőövre.

A görög miniszterelnököt, Alexisz Ciprászt délután 1 órára Brüsszelbe rendelték Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke irodájába, válságtanácskozásra és hogy eloszlassa a fennmaradt véleménykülönbségeket. A nemzetközi szervezetek vezetői már tárgyalnak, a görög kormányfő csak egy óra múlva csatlakozott hozzájuk. Amikor megérkezett, az újságírók kérdésére csak annyit mondott, hogy talán később, és összeszorított szájjal továbbment Juncker irodája felé. Korábban úgy volt, hogy élőben követhető lesz a tanácskozás a netről, de miután megérkezett Ciprász, kikapcsolták a közvetítést.

Délután 4-kor is olyan hírt közölt a Guardian, hogy még mindig gyűrik egymással a felek, nincs egyezség.

A nekifeszülés érthető, mert kiszivárogtattak egy dokumentumot, amelyben a nemzetközi hitelezők korrektúrázzák a görög javaslatcsomagot. Nagyon piroslik az anyag, azaz nagyon másképp gondolják a felek az áfaemelést és azt, hogyan kellene a nyugdíjrendszerbe belenyúlni.

A görög kormányfő és az Európai Bizottság elnöke
©

A görög ellenzék is megindult Brüsszelbe, hogy ott demonstráljanak a megállapodás megkötéséért. Pedig a napokban élesen bírálták a reformokat, amit Ciprász vállalt a IMF-EU-EKB mentőövért cserébe.

A görög ellenzék egyik pártjának vezére azt közölte délután fél 5 körül a Guardian beszámolója szerint, hogy támogatni fogják az egyezséget, ha megköttetik, de elvárásuk szerint kevesebb adóemelést és több kiadáscsökkentést kellene tartalmaznia a kormány csomagjának. (Ezzel voltaképpen arra bátorítja a kormányt, hogy a nyugdíjaknál szigorítson.)

Ciprász egyébként nem tűnik vidámnak, élesen bírálta az IMF-et, amiért nem fogadták el a javaslataikat. Azt mondta, példátlan az eset, ilyen nem történt, amikor Olaszország vagy Portugália megmentéséről volt szó.

Esés a tőzsdéken

A részvénytőzsdék, devizapiac esett a hírre. A görög tőzsdeindex rövid idő alatt 4 százalékot zuhant, írja a Portfolio. A bankok részvényei 10 százalékot estek. A nyugati tőzsdék részvényindexei délelőtt emelkedtek, de Ciprász bejelentése után mínuszba fordultak.

Az IMF pedig a javaslatokat kritizálja, azt üzente, túl “puhák” a számok. Egy görög lap úgy értesült, hogy az IMF keményebb javaslatokat fogalmazott meg a kormánynak a nyugdíjreformmal és az áfaemeléssel kapcsolatban. A valutaalap szigorúbb korai nyugdíjba vonulási szabályozást követel és azt, hogy szüntessék meg az áfakedvezményt a görög szigeteken. Utóbbi Ciprász koalíciós partnerei számára vállalhatatlan.     

A görög miniszterelnök szerint két oka lehet az elutasításnak: vagy nem akarnak megállapodni a nemzetközi szervezetek, vagy mögöttes érdekeket szolgálnak. Ez egybecseng a korábbi hírekkel, melyek szerint a kormányzó, szélsőbalos Szirizán belül nyíltan megkérdőjelezik, hogy a trojka megállapodást akar kötni a görög kormánnyal.

Vagy ez csak egy színjáték?

Az EU illetékesek nem sokkal azután, hogy kipattant a megállapodás zátonyra futásának híre, azt mondták, nem szakadtak meg a tárgyalások Görögországgal. Délután egy óra előtt nem sokkal közölt képeket a Guardian arról, hogy leültek egymással egyeztetni a nemzetközi hitelezők.

Azon sem lepődnénk meg, ha a megállapodás elutasításáról szóló sztori felfújása a görög kormány otthoni ellenzéknek szóló magánakciója lenne. Az EU-ból ugyanis azt nyilatkozták, hogy folyamatban vannak a tárgyalások.

Viszont egyes hozzáértők szerint tényleg van konfliktus, a trojka lehet, hogy azért elégedetlen, mert a görög kormány vissza akar táncolni néhány kemény vállalásából.

Ezért vannak bajban a görögök

Görögország azért van kutyaszorítóban, mert június 30-ig kellene törlesztenie a korábban felvett hitel esedékes részletét, 1,6 milliárd eurót az IMF felé. A görög államkassza azonban üres. Az ország csak úgy tudja a jövő héten törlesztenie az adósságát, ha hozzájut addig egy újabb, 7,2 milliárd eurós részlethez a hitelkeretből. Ezt azonban a hitelezők (IMF, Európai Bizottság) feltételhez kötik, ezért kell kidolgoznia a görög kormánynak költségvetési kiigazító intézkedéscsomagot.

Hétfőn több csúcstalálkozó is volt a görögök ügyében. A görög kormány akkora kidolgozott egy programot. A feszültsége valahol érthető: egy 8 milliárd eurós megszorító csomagot kell lenyeletnie a szavazóival, ha el akarja kerülni az ország teljes összeomlását. Ez nagyon sok pénz, 2400 milliárd forintnak felel meg. Ennyi pénzt kellene összeszednie a kormánynak adóemelésekkel, és például nyugdíjcsökkentéssel.

A csomag első fogadtatása pozitív volt. Az IMF, az EKB, az Európai Bizottság, az eurózóna pénzügyminiszterei is elsőre meg voltak vele elégedve, de akkor még nem tudták teljesen átszámolni az intézkedések hatását. Ma, szerdán ülnek össze az eurózóna pénzügyminiszterei, hogy előkészítsék a holnapi, az EU kormány- és államfőinek csúcstalálkozóját. Ha az eurózóna pénzügyminiszterei visszadobják a programot - egyelőre nem világos, hogy ők is elvetik-e -, akkor alighanem a holnapi kormányfői és államfői csúcstalálkozón sem bólinthatnak rá a görögök ajánlatára. Ha pedig ez a forgatókönyv érvényesül, akkor az ország államcsődbe megy.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Húsznál is több sérült egy zsolnai buszbalesetben

Húsznál is több sérült egy zsolnai buszbalesetben

Üzent a felhasználóinak a Huawei

Üzent a felhasználóinak a Huawei

Elismerte a köztévé, hogy egyoldalúan tájékoztatott a TASZ egyik ügyéről

Elismerte a köztévé, hogy egyoldalúan tájékoztatott a TASZ egyik ügyéről

Már a következő hónapban bemutathatja az új Xboxot a Microsoft

Már a következő hónapban bemutathatja az új Xboxot a Microsoft

Lassan bármit megtehetnek az albérletek kiadói, annyian keresnek lakást

Lassan bármit megtehetnek az albérletek kiadói, annyian keresnek lakást

Építőkockákat találtak egy Szekszárdon elhunyt férfi testében

Építőkockákat találtak egy Szekszárdon elhunyt férfi testében