szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ázsia után a részvényárak Európában is nagy csökkenéssel kezdték a hetet a görög népszavazás eredményei miatt.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, a FTSE-100 index pár perccel 9 óra után már 1 százalékos mínuszban járt. Frankfurtban a DAX 2 százalékkal gyengült. A spanyol Ibex 2,2 százalékos csökkenést mutat, az olasz FTSE MIB 2.8 százalékkal alacsonyabb a pénteki záróértéknél, a francia CAC-40 2 százalékkal esett. Egyébként már pénteken is 0-1 százalék közötti veszteséggel zártak az európai tőzsdeindexek.

A legnagyobb esések a banki részvényeknél vannak, a részvényesek tartanak attól, hogy a rogyadozó bankrendszerből esetleg átterjed a fertőzés más bankokra – írja a Guardian. A Deutsche Bank 2.7 százalékot esett, a Santander 2.6 százalékot, a Barclays és a HSBC 1.2 százalékot.

Azonban a Guardian szerint a piaci reakció a görög népszavazás eredményeire eddig elég tompa, legalábbis a korábban várthoz képest. A görög pénzügyminiszter lemondása tompította az eséseket a portál szerint, így ugyanis könnyebbek lehetnek a tárgyalások a hitelezőkkel kedden.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!