szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Gazprom leállította a Török Áramlathoz csatlakozó oroszországi vezetékrendszer bővítését.

A Gazprom leállította a tervezett Török Áramlathoz csatlakozó oroszországi vezetékrendszer, a Déli Folyosó bővítését, mert kételkedik abban, hogy "megtalálja a közös hangot" török partnerével - jelentette kedden az orosz sajtó. A Kommerszant című tekintélyes politikai-gazdasági újság tudomása szerint az oroszországi vezetékrendszer legjobban kiterjedt és legköltségesebb, úgynevezett keleti ágának építését július elsejével leállították. A nyugatit befejezik. 

A 2506 kilométer hosszú oroszországi Déli Folyosót 2010-ben kezdték építeni. A nyizsegorodszkiji és a voronyezsi területen a Fekete-tengeri Anapáig két (keleti és nyugati) vezetékágat építettek volna ki. A Gazprom 714,7 milliárd rubelt költött volna rá, ennek csaknem 40 százalékát az idén hívták le - írta az RBK orosz üzleti hírügynökség.   

A Gazprom döntése következtében a Fekete-tengeri Anapáig - ahonnan a Török Áramlat tengeri szakasza indul - évente csak fele annyi orosz földgáz juthat majd el, mint amennyit eredetileg terveztek: évi 64 milliárd köbméter helyett 32 milliárd köbméter. A Gazprom nem számít arra, hogy a Török Áramlat kapacitása ennél több lesz. 

A Törökországba menő vezetéken az eredeti tervek szerint évi 63 milliárd köbméter földgázt akartak szállítani: 47 milliárd köbmétert Európába, 16 milliárd köbmétert közvetlenül Törökországnak. A Gazprom az első szállítást 2016 végére tervezte.  

A Kommerszant szerint a dél-oroszországi gázvezeték rendszer kiépítése helyett a Balti-tenger alatt futó Északi Áramlat vezetéket bővítik. A Gazprom európai partnereit azonban ezek a fordulatok teljesen megzavarták, már nem tudják, mihez tartsák magukat.   lap úgy tudja, hogy igen nehezen haladnak a tárgyalások a Gazprom és törökországi partnerei között. Az orosz állami cég 7 hónap alatt csak azt tudta elérni, hogy a török hatóságok mindössze egy Fekete-tengeri vezetékág tervezési munkálataira adtak ki engedélyt.

A Gazprom a tenger alatt - a Déli Áramlathoz hasonlóan - négy, egyenként 15,75 milliárd köbméter továbbítására alkalmas vezetékágat akart építeni a Török Áramlat projekthez is. 

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese június eleji tájékoztatóján határozottan kijelentette, hogy megépül a Török Áramlat első ága, és ennek nincs semmilyen kockázata. A beruházást május elején elkezdték. Medvegyev abban is biztos volt, hogy június végéig aláírják a beruházási megállapodást a Botas török céggel. Az orosz-török kormányközi egyezmény azonban még nem született meg. Törökországban június 7-én parlamenti választások voltak, amelyen a kormányzó párt vereséget szenvedett. 

Vlagyimir Putyin orosz államfő tavaly december elsején Ankarában jelentette be, hogy Oroszország eláll a Déli Áramlat gázvezeték megépítésétől és helyette - ugyancsak a Fekete-tenger alatt futó, majd Törökország területén haladó útvonalat épít, amelyet Török Áramlatnak neveztek el. Júniusban az orosz és a görög kormány képviselői Szentpéterváron szándéknyilatozatot írtak alá a Török Áramlathoz csatlakozó görögországi szakasz megépítéséről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feltűnően sokan betegszenek meg Trump támogatóinak cégénél

Feltűnően sokan betegszenek meg Trump támogatóinak cégénél

"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát

"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát

Hétfő hajnalban kiderül, kap-e Golden Globe-ot Vanessa Kirby

Hétfő hajnalban kiderül, kap-e Golden Globe-ot Vanessa Kirby