szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió bírósága elé kerül mindkét földüggyel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás, döntésre pedig legkorábban a jövő év őszén kerülhet sor – mondta a Napi Gazdaság szerint Simon Attila István, az agrártárca államtitkára.

Jövő ősszel kerülhet pont a hazai földforgalmazási törvény nyomán megszüntetett haszonbérleti szerződésekkel kapcsolatban indított kötelezettségszegési eljárás végére – mondta a Napi Gazdaság szerint Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett háttérbeszélgetésen.

Tekintettel az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások hangvételére, az ügy vélhetően az Európai Unió bírósága elé kerül majd, ahogyan az idén a nyolc kérdést magában foglaló második kötelezettségszegési eljárásról is az a testület dönt majd. Ez utóbbi kapcsán vélhetően egy évvel később, 2017 őszén születhet döntés, amit hazánk tiszteletben tart majd – közölte az államtitkár.

Simon Attila szerint Magyarország nagyon komolyan veszi a kötelezettségszegési eljárásokat, ezért a májusban az EB által megküldött nyolc kérdésre csaknem 16 oldalas válaszlevelet küldött a kormány. Szerinte vannak olyan kérdések – mint például a szakképesítési követelmények –, ahol hazánk engedne a szigorú elvárásokból, ugyanakkor a bizottság nagyon merev álláspontot képvisel, így várhatóan egyezségre nem lehet számítani.

Vannak azonban olyan pontok, amelyekben hajthatatlan a kabinet, az államtitkár példaként említette a földhasználathoz kötött tulajdonszerzést. A cél, hogy a föld azé legyen, aki valóban megműveli, nem szeretnénk ugyanis teret engedni a spekulációs földszerzésnek, amire az utóbbi években bőven akadt példa hazánkban – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!