szerző:
Gyenis Ágnes

Úgy tűnik, magára nézve nem tartja kötelezőnek a kormány a törvényeket. A Quaestor-kötvényesek külön kártalanítására felállított alap feltöltését ugyanis állami kezességvállalás mellett haladéktalanul meg kellene tenni, mégsem került rá sor.

A Quaestor-károsultaknak nemcsak azt kell megtanulniuk, hogy vállalati kötvényt venni kockázatos, hanem azt is, hogy pillanatnyilag a magyar állam sem kevésbé rizikós a számukra. Legalábbis ez következik abból, hogy – különböző mondvacsinált okokra hivatkozva – a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (Kuka) egy hónappal a felállítása után is üres.

Jelenleg a kötvényesek kártalanítása az eredeti jogszabályok alapján zajlik, csakúgy, mint bármely más brókercsődnél. E szerint a fiktív kötvények tulajdonosait a Befektetővédelmi Alap (Beva) fizeti ki maximum hatmillió forintig, a valódi értékpapírok után viszont egyelőre nincs kártalanítás. Azt senki sem tudja, hogy az egyes befektetők mennyi valódi és mennyi fiktív kötvényt vásároltak, csak azt, hogy az egyes kötvénysorozatokból mennyi az ál-, és mennyi az igazi. Utóbbit a jegybank alá tartozó Pénzügyi Stratégiai Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) közzétette a honlapján. A Beva kártalanítása arra a logikára épül, hogy egy felszámolásra jutott brókercég csak azért felelős, ha nála tűnnek el az értékpapírok, vagy ha megtéveszti az ügyfeleket, azért viszont nem, ha a kibocsátó fizetésképtelenné válik.

Teljes a bizonytalanság

A Quaestor-kötvényesek az utcára készülnek, tüntetni akarnak, mert becsapottnak érzik magukat. Ugyanis épp a Kukát felállító külön törvény garantálja, hogy nekik nem kell viselniük a kötvényvásárlás szokásos kockázatait, hanem valódi és nem valódi papírjaikra egyaránt a biztonságosabb bankbetétekével azonos összeghatárig – 30 millió forintig – extra kártalanítást kapnak. Az Orbán-kormány ebben megnyilvánuló különleges empátiája nyilván nem a több mint harmincezer befektetőnek szólt, hanem egyes vezető politikusok és kormányzati intézmények, valamint a Quaestor cégcsoport – mindmáig csak töredékesen napvilágra került – összefonódásáról akarták elterelni a figyelmet. Úgy tűnik, sikerült is.

©

Most viszont már olyasféle, a befektetőket elbizonytalanító nyilatkozatok jelennek meg, hogy a 30 millióig szóló kártalanítás is csak a fiktív kötvényekre érvényes. Ez egyszerűen nem igaz, a Quaestor-törvény ebből a szempontból világosan fogalmaz. Tömeges szimpátiára azonban nem számíthatnak a bizonytalanságban tartott Quaestor-kötvényesek sem, ahogyan az állam által semmilyen módon nem kedvezményezett sorstársaik, a Buda-Cash elhanyagolt károsultjainak a tüntetése is érdektelenségbe fulladt a Magyar Nemzeti Bank előtt.

Akármi van, biztos, hogy törvénytelen

A felszámoló is hallgat

A kötvényesek ügye eltakar egy másik visszás állapotot: a Quaestor értékpapírcég felszámolója, a PSFN semmilyen kimutatást nem küldött még a kötvényeken kívüli egyéb vagyontárgyakról, értékpapírokról és készpénzről. A meglévő és beazonosítható vagyont ugyanis a felszámolónak azonnal ki kell adnia, bár ez a folyamat – a BudaCash-nél szerzett tapasztalatok alapján – igen lassú. Ha a vagyon hiányzik, a Beva kártalanításán a sor, ám annak, aki a fiktív Quaestor-kötvényekre megkapta a maga hatmillióját, a további hiányzó dolgokra egy fillér sem jár. (A Beva kártalanítása egyébként egy minapi törvénymódosítás során jövőre a betétekével azonos 30 milliósra nő, de az idei brókerbotrányok áldozatain ez  ár nem segít.) „A Quaestor brókercégéből viszont a tudomásunk szerint nem hiányzik vagyon, ezért is érthetetlen, miért nem számol már el a befektetőkkel a felszámoló” – háborog Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke. A Quaestor-csoportnál ugyanis – legalábbis eddigi ismereteink szerint – a fiktív kötvények piacra dobásával szereztek illegálisan pénzt, az ügyfelek egyéb vagyontárgyait nem lopták el.

Hogy a Kuka külön kasszája miért üres, arról többféle indoklás kering – bármi is legyen a valódi ok, a helyzet törvénytelen. Hírek szerint Orbán Viktor kormányfő személyesen határozta el, hogy addig, amíg az Alkotmánybíróság nem dönt a sajátos Quaestor-kárpótlás alaptörvényt sértő vagy nem sértő mivoltáról, addig az állam ne vállaljon pénzügyi kötelezettséget érte. Rogán Antal frakcióvezető közben a fránya bankokra mutogat, amelyek, a leginkább érintett OTP-vel az élen, alkotmánybírósági kontrollt kezdeményeztek. Érvelésük szerint jogsértő, hogy az állam a tisztességes pénzügyi szolgáltatókkal fizettetné meg egy szokatlanul nagy kockázatot vállaló befektetői csoport kárát. Mondják ezt azért, mert a Quaestor-törvény szerint a Kuka esedékes törlesztési kötelezettségeit a Beva tagjaitól – a bankoktól és brókercégektől – beszedett rendkívüli előlegekből kell kifizetni. Márpedig ez csak az OTP esetében 50-60 milliárd forintos tehertétel. A bankok e megoldást akkor is aggályosnak tartják, ha az előlegfizetés erejéig csökkenteni lehet az adóikat (például a különadót), mert egyre kaotikusabbá válnak a közterheik, amit az állammal a magyar Erste-leányba közösen beszálló EBRD is sérelmezett már.


XX">

Mindettől a törvényben beígért soron kívüli kártalanításnak még haladnia kellene. „Az alap által folytatott kárrendezési eljárás továbbra is folyamatban van” – nyilatkozta a hvg.hu-nak a Beva sajtórészlege. Ám ennek ellent is mondtak azzal a kormány hozzáállását igazoló állításukkal, hogy „az alkotmánybírósági eljárás ugyanis olyan körülmény, amely miatt a kárrendezés finanszírozása jelenleg sem a jegybanktól, sem a pénzpiacról nem oldható meg. A kárrendezés további közel 100 milliárd forint összegű részének kifizetése ezért csak az Alkotmánybíróság döntésének és – ennek fényében – az esetlegesen szükségessé váló jogszabályi változtatások ismeretében folytatódhat”.

A Kuka éppenséggel felvehetne kölcsönt, mivel ezt állami kezességvállalás mellett teheti, vagyis legfeljebb az adófizetők járhatnak vele rosszul. E szerint három hónapos áthidaló kölcsönhöz juthat a jegybanktól, illetve tízéves futamidejű kötvényt bocsáthat ki vagy tízéves futamidőre bankhitelt vehet fel. Ebből is látszik, hogy a Rogán-féle magyarázkodás újabb félrevezető manőver csupán. A botrány lecsengőben van, így a kormánynak feltehetően nem érnek már olyan sokat a Quaestor-károsultak, s ameddig csak teheti, húzza-halasztja a kifizetésüket. Közben a Beva az elmúlt két hétben több mint 10 ezer álkötvényest kártalanított a hatmilliós értékhatárig az összesen 32 ezerből, akiknek együttesen 88 milliárd jár.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ferdinandy György új könyvvel tért vissza Puerto Ricóba

Ferdinandy György új könyvvel tért vissza Puerto Ricóba

Elárulta a BMW, miért Magyarországon épít gyárat

Elárulta a BMW, miért Magyarországon épít gyárat

Támadók tüzet nyitottak egy brazil, nukleáris fűtőelemeket szálító konvojra

Támadók tüzet nyitottak egy brazil, nukleáris fűtőelemeket szálító konvojra

Rejtett kamerákkal filmezték harminc dél-koreai hotel vendégeinek magánéletét

Rejtett kamerákkal filmezték harminc dél-koreai hotel vendégeinek magánéletét

Ebben élen járunk az unióban: hullanak a magyarok fogai

Ebben élen járunk az unióban: hullanak a magyarok fogai

Megkegyelmezett az olasz felsőház Salvininek

Megkegyelmezett az olasz felsőház Salvininek