szerző:
MTI

A magyar gazdaság növekedési üteme továbbra is robusztus London szerint, és hamarosan az infláció is markáns ívben felfelé indul, de a Magyar Nemzeti Bank nem kezdi el a kamatemelést 2017 előtt.

Londoni pénzügyi elemzők szerint nem valószínű, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017 előtt kamatemelésbe fogna, annak ellenére sem, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme – jóllehet az idén várhatóan már lassul – továbbra is robusztus, és hamarosan az infláció is markáns ívben felfelé indul.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport csütörtökön Londonban ismertetett havi globális előrejelzésében 3,2 százalékos növekedést valószínűsített 2015-re a magyar gazdaságban a tavalyi 3,6 százalékos bővülés után.

A ház szerint az idei növekedés fő hajtóereje továbbra is a hazai kereslet lesz, de ezt kiegészíti az euróövezeti gazdaság élénkülése, az MNB növekedési hitelprogramjának kiterjesztése, valamint az alacsony energiaárak.

A JP Morgan londoni elemzői szerint a magyarországi infláció már januárban túljutott mélypontján, és a ház várakozása szerint az idei negyedik negyedévben érdemi gyorsulásnak indul.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!