szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság fokozottan ellenőrzi az idei betakarítású gabonaféléknél a mikotoxin-szennyezettséget.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az élelmiszer- és takarmány-előállítók figyelmét, hogy a termékek biztonságáért elsődlegesen felelős élelmiszerlánc szereplőként, kötelesek hatékony önellenőrzési rendszert működtetni, többek között a mikotoxin-szennyezés megelőzése érdekében is.

A gabonaféléknél az egyik lehetséges élelmiszerlánc-biztonsági kockázatot jelentő szennyezés a – gombák által kiválasztott – mikotoxin, amit néhány fuzárium faj is termel. Fuzáriumfertőzés kisebb-nagyobb mértékben szinte minden évben előfordul. Az idén először Békés és Csongrád megyékből, majd más területekről is érkeztek őszibúza-táblákon hirtelen fellépő kalászfehéredést jelző bejelentések. A kalászfehéredés mértékének felmérésére elrendelt vizuális szemlék eredményei megnyugtatóak – jegyezte meg a Nébih. 

A szemle közel 25000 hektáron zajlott, a kifehéredett kalászok aránya országosan mintegy 3 százalék volt. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a kalászfehéredésért több tényező együttesen felelős: a magas talajvízszint, majd a szárazság- és a hő stressz és az ezekkel párhuzamosan megjelenő fuzáriumfertőzés.

Az élelmiszerlánc-biztonsági felügyeletet ellátó hatóság az 1970-es évek óta végzi az őszibúza-tételek belső fuzáriumfertőzöttségének vizsgálatát. Az idei vizsgálatok még zajlanak, de a 616 minta 90 százalékos feldolgozottsága mellett megállapítható, hogy a belső fuzáriumfertőzöttség – 9,53 százalék – nem tér el az előző években tapasztalt átlagos értékektől – tartalmazza a tájékoztatás.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!